Przepis i sposób przygotowania na: Wiosenne krokiety z młodą kapustą i twarogiem
Ciasto na naleśniki:
Składniki ciasta naleśnikowego umieszczamy w misce i miksujemy do momentu aż nie będzie grudek. Konsystencja ciasta powinna być, ani za rzadka ani za gęsta. W związku z tym, że do ciasta dodałam olej to naleśniki smażyłam bez dodatkowego tłuszczu.
Patelnie rozgrzewamy, na środek nalewamy chochelkę ciasta i rozprowadzamy po całej patelni. Naleśnik przewracamy na drugą stronę dopiero, gdy spód będzie sprężysty. Naleśniki smażymy z obu stron i odkładamy na talerz.
Przygotowanie farszu:
Kapustę ścieramy na tarce o grubych oczkach lub drobno siekamy. Następnie zalewamy wrzątkiem, solimy i gotujemy. Do gotowania kapusty dodałam również zmielone grzyby, możecie użyć całych grzybków. Kapustę gotujemy do miękkości, następnie odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy kapusta będzie już zimna, to odciskamy ją z nadmiaru płynu.
Cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy na oleju na złoty kolor, dodajemy do kapusty. Do farszu dodajemy również twaróg, posiekany koperek oraz przyprawy do smaku. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
Przygotowanie krokietów:
Na każdego naleśnika nakładamy farsz, następnie boki składamy do środka i zwijamy krokieta jak roladę tylko bardziej płasko.
Jajka roztrzepujemy widelcem, dodajemy przyprawy. Pozwijane krokiety maczamy w jajku, a następnie obtaczamy w bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej ze stron. Podajemy z ulubionym sosem.