Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wiosenne krokiety z młodą kapustą i twarogiem

2.0
(4)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto naleśnikowe:

mąka pszenna 5 szklanek
mleko 5 szklanek
olej 9 łyżek
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat szczypta

Składniki na farsz:

kapusta biała młoda 2 główki
ser biały 275 gramów
grzyby suszone mielone 4 łyżki
koper świeży 5 łyżek
Pieprz ziołowy mielony Prymat 0,5 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
cebula 1 duża sztuka

Panierka:

jajko 3 sztuki
Bułka tarta klasyczna Prymat do obtoczenia
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/3 łyżeczki

Dodatkowo:

olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Wiosenne krokiety z młodą kapustą i twarogiem

Ciasto na naleśniki:

Składniki ciasta naleśnikowego umieszczamy w misce i miksujemy do momentu aż nie będzie grudek. Konsystencja ciasta powinna być, ani za rzadka ani za gęsta. W związku z tym, że do ciasta dodałam olej to naleśniki smażyłam bez dodatkowego tłuszczu.

Patelnie rozgrzewamy, na środek nalewamy chochelkę ciasta i rozprowadzamy po całej patelni. Naleśnik przewracamy na drugą stronę dopiero, gdy spód będzie sprężysty. Naleśniki smażymy z obu stron i odkładamy na talerz.

Przygotowanie farszu:

Kapustę ścieramy na tarce o grubych oczkach lub drobno siekamy. Następnie zalewamy wrzątkiem, solimy i gotujemy. Do gotowania kapusty dodałam również zmielone grzyby, możecie użyć całych grzybków. Kapustę gotujemy do miękkości, następnie odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy kapusta będzie już zimna, to odciskamy ją z nadmiaru płynu.

Cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy na oleju na złoty kolor, dodajemy do kapusty. Do farszu dodajemy również twaróg, posiekany koperek oraz przyprawy do smaku. Wszystko razem dokładnie mieszamy.

Przygotowanie krokietów:

Na każdego naleśnika nakładamy farsz, następnie boki składamy do środka i zwijamy krokieta jak roladę tylko bardziej płasko.

Jajka roztrzepujemy widelcem, dodajemy przyprawy. Pozwijane krokiety maczamy w jajku, a następnie obtaczamy w bułce tartej.

Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej ze stron. Podajemy z ulubionym sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 21.06.2017 00:03
Pyszne że mi sie zachciało.;) ;)
Grazyna0211 20.06.2017 11:23
ciekawe połączenie
gosia56 20.06.2017 06:44
na pewno pyszne
Mniam 19.06.2017 23:22
Coś pysznego!
Renataj 19.06.2017 23:09
Interesujący pomysł na farsz.
Barbara13 19.06.2017 22:52
interesująca propozycja
halina17 19.06.2017 22:09
Smaczne krokiety.
halina17 19.06.2017 21:55
Smaczne krokiety.
Babeczka35 19.06.2017 21:50
Ciekawe nadzienie do krokietów.
Bernadeta1 19.06.2017 20:28
Takich nie robiłam a na pewno smaczne
benka 19.06.2017 20:06
Smakowite krokiety.
agnieszka214 19.06.2017 19:55
Już mi slinka cieknie mniam
Stenka 19.06.2017 19:03
ciekawa propozycja
cukiereczek 19.06.2017 17:55
ciekawy farsz
Janina 19.06.2017 17:18
Takich smaków nie próbowałam;))
Aleksandra/Olcia 19.06.2017 15:19
pyszny pomysł
dodi 19.06.2017 15:03
mniam, mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak