Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wiosenna rolada

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

jajko 5 sztuk
mąka tortowa 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1/2 łyzeczki
cukier 3 łyżki
barwnik spożywczy do ciast opcjonalnie

Krem

śmietana 30% 350 ml
serek mascarpone 250 g
sok z cytryny 1 łyżka
cukier puder 3 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
galaretka agrestowa 1 sztuka
wiórki kokosowe
wiśnie kandyzowane

Przepis i sposób przygotowania na: Wiosenna rolada

Kroki postępowania

1
Ciasto: Białka jaj ubijamy na sztywną lśniącą pianę dodając w trakcie miksowania cukier. Następnie dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy na najniższych obrotach miksera,wsypujemy po łyżce mąki pszennej wymieszanej z proszkiem dodajemy zielony barwnik-tyle zależy jaki efekt chcemy uzyskać
Krok 1 - Wiosenna rolada foto
2
Zmiksowane ciasto wylewamy na wyłożoną pergaminem dużą blachę od piekarnika.Wygładzamy łyżką. Pieczemy 15-20 minut w temp 160*c-nie doprowadzać do zrumienienia bo rolada będzie nam się łamać. Upieczone gorące ciasto wykładamy na wilgotną bawełnianą ściereczkę, zawijamy w rulon, odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Krok 2 - Wiosenna rolada foto
3
Krem: Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody wylewamy do płaskiego naczynia zostawiamy do całkowitego stężenia-najlepiej jest to zrobić dzień wcześniej przed robieniem ciasta.Całkiem zimną kroimy na paski. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody-około 30 ml. Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno dodając w trakcie cukier puder oraz serek mascarpone wymieszany wcześniej z sokiem cytrynowym oraz żelatyną-całość dokładnie miksujemy.
Krok 3 - Wiosenna rolada foto
4
Ciasto odwijamy ze ściereczki smarujemy częścią kremu układamy paseczki galaretki zawijamy w rulon,
Krok 4 - Wiosenna rolada foto
5
smarujemy resztą kremu wierzch rolady posypujemy wiórkami kokosowymi, wkładamy na całą noc do lodówki, przed podaniem dekorujemy wisienkami koktajlowymi.
Krok 5 - Wiosenna rolada foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tomek18 03.02.2015 19:46
wygląda mega pysznie:) pewnie rozpływała sie w buzi:)
ben-ka 02.02.2015 08:39
Wygląda mega apetycznie !
Wiktoria29 01.02.2015 21:01
świetna rolada
caralajna 01.02.2015 20:31
pyszne ciasto
wwwiolka 01.02.2015 20:21
Bardzo fajny przepis.
Ada-Gaba 01.02.2015 19:12
rewelacyjna rolada
wyattearp 01.02.2015 18:28
rewelacja !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Aleksandra/Olcia 01.02.2015 17:41
cudnie wygląda
mirosława4 01.02.2015 17:33
wyśmienita ta rolada
matesko 01.02.2015 17:02
pięknie wygląda
teresa18 01.02.2015 16:47
piękna rolada
Renataj 01.02.2015 16:30
Cudownie się prezentuje:)
molanka 01.02.2015 16:22
podoba mi się ta zieleń
agnieszka214 01.02.2015 15:49
bardzo smacznie sie zapowiada
Bernadeta1 01.02.2015 15:47
prezentuje się super a tak na pewno smakuje
eliza135 01.02.2015 15:43
bardzo ładnie wygląda i napewno smaczne
Justi2401 01.02.2015 15:30
Jakie cudo, śliczna jest ;) Nie mogę oczu oderwać :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak