Przepis i sposób przygotowania na: Wiosenna kostka Zewy
Kroki postępowania
BISZKOPT :
Białka oddzielić od żółtek i ubić te białka na sztywno.
W połowie ubijania dodawać cukier, gdy piana jest ubita dodać żółtka i dalej miksować.
Dodać barwnik, delikatnie wymieszać i potem dodawać mąki zmieszane i przesiane z proszkiem do pieczenia ale mieszać na najmniejszych obrotach.
Biszkopt piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 35 minut.
Garnek przelać zimną wodą, wlać połowę mleka i zagotować.
W reszcie mleka wymieszać żółtka, cukier oraz mąki i wlać do gotującego się mleka energicznie mieszając.
Gotować do momentu zgęstnienia budyniu.
Zakryć go pokrywką i wystudzić.
Jogurt i obie śmietany oraz cukier wymieszać.
Do zimnej wody wsypać żelatynę, wymieszać i wlać wrzątek.
Wymieszać i dodać do wymieszanych składników.
Wstawić do lodówki ale kontrolować aby za mocno pianką się nie ścięła.
Po przekrojeniu biszkopta grubszą część w blaszce ( ja zawsze kładę papier z pieczenia bo ułatwi to nam potem wyjęcie ciasta z blaszki ).
Nasączyć biszkopt wodą z sokiem z cytryny.
Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.
Przed podaniem pokroić w kostkę i udekorować na przykład listkami mięty.