Wiosenna kostka Zewy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt

  • jajko

    4 szt
  • cukier

    1/2 szk
  • cukier waniliowy

    1 łyżka domowy
  • mąka tortowa

    4 łyżka
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżka
  • barwnik spożywczy do ciast

    na czubku wykałaczki zielony

Masa

  • żółtko jajek

    3 szt
  • mleko 3,2%

    500 ml
  • cukier

    4 łyżka
  • cukier waniliowy

    1 łyżka domowy
  • mąka pszenna

    1/2 łyżka typ 500
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżka
  • masło

    250 g miękkie

Pianka

  • jogurt grecki

    250 g
  • śmietana 12%

    1 szk kwaśna
  • śmietana 18 proc

    1/2 szk słodka
  • cukier

    3 łyżka
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    45 g do deserów
  • woda zimna

    50 ml
  • gorąca woda

    80 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Wiosenna kostka Zewy foto

BISZKOPT :
Białka oddzielić od żółtek i ubić te białka na sztywno.
W połowie ubijania dodawać cukier, gdy piana jest ubita dodać żółtka i dalej miksować.
Dodać barwnik, delikatnie wymieszać i potem dodawać mąki zmieszane i przesiane z proszkiem do pieczenia ale mieszać na najmniejszych obrotach.
Krok 2 - Wiosenna kostka Zewy foto
Masę przełożyć na blachę do pieczenia o wymiarach 22 x 29 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
Biszkopt piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 35 minut.
Krok 3 - Wiosenna kostka Zewy foto
Po upieczeniu wystudzić i przekroić na dwa placki w 2/3 wysokości.

Krok 4 - Wiosenna kostka Zewy foto
MASA :
Garnek przelać zimną wodą, wlać połowę mleka i zagotować.
W reszcie mleka wymieszać żółtka, cukier oraz mąki i wlać do gotującego się mleka energicznie mieszając.
Gotować do momentu zgęstnienia budyniu.
Zakryć go pokrywką i wystudzić.
Krok 5 - Wiosenna kostka Zewy foto
Gdy budyń wystygnie utrzeć miękkie masło i dodając do niego porcje budyniu u trzeć masę.

Krok 6 - Wiosenna kostka Zewy foto
PIANKA :
Jogurt i obie śmietany oraz cukier wymieszać.
Do zimnej wody wsypać żelatynę, wymieszać i wlać wrzątek.
Wymieszać i dodać do wymieszanych składników.
Wstawić do lodówki ale kontrolować aby za mocno pianką się nie ścięła.

Krok 7 - Wiosenna kostka Zewy foto
PRZEŁOŻENIE :
Po przekrojeniu biszkopta grubszą część w blaszce ( ja zawsze kładę papier z pieczenia bo ułatwi to nam potem wyjęcie ciasta z blaszki ).
Nasączyć biszkopt wodą z sokiem z cytryny.
Krok 8 - Wiosenna kostka Zewy foto
Na biszkopt wyłożyć masę, zakryć drugim plackiem, nasączyć go
Krok 9 - Wiosenna kostka Zewy foto
i wyłożyć tężejącą piankę.
Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.
Przed podaniem pokroić w kostkę i udekorować na przykład listkami mięty.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wiesława1 08.04.2015 08:38
ślicznie i apetycznie wygląda
monikaT83 07.04.2015 21:18
wow! świetny efekt:)
Babeczka35 07.04.2015 21:16
Bardzo pysznie:)
Beatris 07.04.2015 18:36
Wygląda wspaniale:)
cukiereczek 07.04.2015 18:23
bardzo wiosenna i apetyczna
Katarzyna59 07.04.2015 18:16
piękne kolorki
Anna133 07.04.2015 17:58
prawdziwie napawajaca nie tylko smakiem ale i optymizmem :)
Malinka 07.04.2015 17:32
Ależ ta "kostka" jest apetyczna :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat