Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wiosenna kostka Zewy

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 4 szt
cukier 1/2 szk
cukier waniliowy 1 łyżka domowy
mąka tortowa 4 łyżka
mąka ziemniaczana 2 łyżka
barwnik spożywczy do ciast na czubku wykałaczki zielony

Masa

żółtko jajek 3 szt
mleko 3,2% 500 ml
cukier 4 łyżka
cukier waniliowy 1 łyżka domowy
mąka pszenna 1/2 łyżka typ 500
mąka ziemniaczana 2 łyżka
masło 250 g miękkie

Pianka

jogurt grecki 250 g
śmietana 12% 1 szk kwaśna
śmietana 18 proc 1/2 szk słodka
cukier 3 łyżka
Żelatyna wieprzowa Prymat 45 g do deserów
woda zimna 50 ml
gorąca woda 80 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Wiosenna kostka Zewy

Kroki postępowania

1

BISZKOPT :
Białka oddzielić od żółtek i ubić te białka na sztywno.
W połowie ubijania dodawać cukier, gdy piana jest ubita dodać żółtka i dalej miksować.
Dodać barwnik, delikatnie wymieszać i potem dodawać mąki zmieszane i przesiane z proszkiem do pieczenia ale mieszać na najmniejszych obrotach.
Krok 1 - Wiosenna kostka Zewy foto
2
Masę przełożyć na blachę do pieczenia o wymiarach 22 x 29 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
Biszkopt piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 35 minut.
Krok 2 - Wiosenna kostka Zewy foto
3
Po upieczeniu wystudzić i przekroić na dwa placki w 2/3 wysokości.

Krok 3 - Wiosenna kostka Zewy foto
4
MASA :
Garnek przelać zimną wodą, wlać połowę mleka i zagotować.
W reszcie mleka wymieszać żółtka, cukier oraz mąki i wlać do gotującego się mleka energicznie mieszając.
Gotować do momentu zgęstnienia budyniu.
Zakryć go pokrywką i wystudzić.
Krok 4 - Wiosenna kostka Zewy foto
5
Gdy budyń wystygnie utrzeć miękkie masło i dodając do niego porcje budyniu u trzeć masę.

Krok 5 - Wiosenna kostka Zewy foto
6
PIANKA :
Jogurt i obie śmietany oraz cukier wymieszać.
Do zimnej wody wsypać żelatynę, wymieszać i wlać wrzątek.
Wymieszać i dodać do wymieszanych składników.
Wstawić do lodówki ale kontrolować aby za mocno pianką się nie ścięła.

Krok 6 - Wiosenna kostka Zewy foto
7
PRZEŁOŻENIE :
Po przekrojeniu biszkopta grubszą część w blaszce ( ja zawsze kładę papier z pieczenia bo ułatwi to nam potem wyjęcie ciasta z blaszki ).
Nasączyć biszkopt wodą z sokiem z cytryny.
Krok 7 - Wiosenna kostka Zewy foto
8
Na biszkopt wyłożyć masę, zakryć drugim plackiem, nasączyć go
Krok 8 - Wiosenna kostka Zewy foto
9
i wyłożyć tężejącą piankę.
Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.
Przed podaniem pokroić w kostkę i udekorować na przykład listkami mięty.
Krok 9 - Wiosenna kostka Zewy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 08.04.2015 08:38
ślicznie i apetycznie wygląda
monikaT83 07.04.2015 21:18
wow! świetny efekt:)
Babeczka35 07.04.2015 21:16
Bardzo pysznie:)
Beatris 07.04.2015 18:36
Wygląda wspaniale:)
cukiereczek 07.04.2015 18:23
bardzo wiosenna i apetyczna
Katarzyna59 07.04.2015 18:16
piękne kolorki
Anna133 07.04.2015 17:58
prawdziwie napawajaca nie tylko smakiem ale i optymizmem :)
Malinka 07.04.2015 17:32
Ależ ta "kostka" jest apetyczna :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak