Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Winogronowy tort-motyl

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 5 sztuk
mąka pszenna 5 łyzek
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier 10 łyżek
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa

winogrona 1 kg-polski winogron
cukier 2 łyżki
serek mascarpone 250 gra,
śmietana 30% 990 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 1,5 łyżki
cukier puder 3 łyżki

Dekoracja

banan 1 sztuka
owoce

Przepis i sposób przygotowania na: Winogronowy tort-motyl

Kroki postępowania

1
Biszkopt: Obie mąki przesiać, dodać proszek. Wymieszać. Odłożyć na bok.Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier cały czas ubijając. Następnie dodawać po 1 żółtku i cały czas ubijać. Na koniec partiami dodawać suche składniki i wymieszać delikatnie.
Krok 1 - Winogronowy tort-motyl foto
2
Przelać do tortownicy i piec w 180 st około 25-30 minut do suchego patyczka. Ostudzić, wyjąć z tortownicy i zostawić na drugi dzień. Następnego dnia przekroić poprzecznie na 3 krążki.
Krok 2 - Winogronowy tort-motyl foto
3
Masa: Winogron obrać z gałązek, opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć. Przełożyć do rondelka, dodać cukier i postawić na ogień. Gotować do rozgotowania owoców i rozpuszczenia cukru. Zdjąć z ognia, zblendować i ostudzić. Przetrzeć przez sito. W 3-4 łyżkach wrzątku rozpuścić żelatynę i cienkim strumieniem wlać ją do musu winogronowego. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem i zagęstnikiem. Do miski przełożyć serek i wymieszać z cukrem pudrem. Następnie połączyć z ubitą kremówką. Na koniec delikatnie wymieszać masę z musem winogronowym. Odłożyć do lodówki na 15 minut.
Krok 3 - Winogronowy tort-motyl foto
4
Wykonanie: Na paterę położyć pierwszy krążek biszkoptu, zapiąć obręcz tortownicy i nasączyć herbatą z cytryną. Nałożyć 1/3 kremu. Ułożyć kolejny krążek biszkoptu, nasączyć go i znów nałożyć krem i przykryć ostatnim krążkiem i po raz ostatni nasączyć. Posmarować wierzch małą ilością kremu. Odłożyć tort na noc do lodówki. Następnego dnia delikatnie zdjąć obręcz tortu i przekroić go na pół. Odwrócić połówki okrągłą stroną do siebie. Udekorować połówki kremem według własnego uznania. Banana obrać i ułożyć na obu połówkach. Resztę owoców ułożyć w dekoracyjny sposób. Odstawić tort na około godzinę do lodówki, smacznego!
Krok 4 - Winogronowy tort-motyl foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 14.03.2015 19:44
można go "jeść" oczami, pięknie wygląda
luna76 13.03.2015 19:02
śliczniutki!!! :)
Mniam 13.03.2015 18:19
Piękny, kolorowy motyl. Z chęcią bym spróbowała :)
Ola1young 13.03.2015 13:22
smaczne Twoje dzieło :)
V_kuchareczka 13.03.2015 13:00
rewelacyjny torcik
Babeczka35 13.03.2015 10:04
Monika,śliczny torcik:)
AgaS10 13.03.2015 09:48
Śliczny tort:)
IZABELA29 13.03.2015 09:30
bardzo fajnie wykonany
Pyszota 13.03.2015 09:14
super wygląda
DorotaZ 13.03.2015 09:03
Śliczny ten tort:)
Mira85 13.03.2015 08:51
Rewelacyjnie wygląda
monikaT83 13.03.2015 08:49
Bardzo dziękuję:) cieszę się,że się Wam podoba:) tort z okazji trzecich urodzin mojej młodszej córci i choć biszkopt nie do końca wyszedł to tort był smaczny, niezbyt słodki, lekko kwaskowy a taki lubi bliższa i dalsza rodzinka:)
Motorek 13.03.2015 08:08
piękny torcik
zabcia117 13.03.2015 06:53
świetnie wygląda!
Krzysztof15 13.03.2015 06:33
wyglada apetycznie
mysza75 13.03.2015 06:33
jaki piekny jestem pod wrażeniem
Adam/ZUB3R 12.03.2015 23:21
wygląda smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak