Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Winogronowiec z kremem Monte

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt (tortownica 22 cm)

jajko 3 szt
cukier 4 łyżki
mąka pszenna 3 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki

Krem monte

śmietana 30% 500 ml
cukier puder 1,5 łyżki
serek homogenizowany monte 4 szt
Żelatyna wieprzowa Prymat 1,5 łyżki
woda ciepła 1/4 szklanki

Dodatkowo

winogrona 300 g
porzeczki czarne garść
galaretka przezroczysta o smaku winogronowym 1 opakowanie
wrzątek 1,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Winogronowiec z kremem Monte

Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dosypujemy cukier. Gdy piana jest biała i lśniąca kolejno dodajemy po jednym żółtku. Miksujemy do połączenia. Wyłączamy mikser, wsypujemy przesiane mąki. Możemy to zrobić partiami, delikatnie mieszamy szpatułką lub drewnianą łyżką. Gotową masę wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Wygładzamy wierzch i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160*C. Pieczemy około 20-25 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu zrzucamy na podłogę z wysokości 50 cm. Wstawiamy ponownie do piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiczkach.

Krem:
Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Dodajemy serki Monte i miksujemy do połączenia składników. Wlewamy przestudzoną żelatynę i ponownie miksujemy. Krem wylewamy na biszkopt wyłożony w tortownicy. Wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny.

Wierzch:
Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku. Odstawiamy do delikatnego stężenia. Na wierzchu ciasta rozkładamy pokrojone winogrona i porzeczki. Zalewamy galaretką i ponownie chłodzimy w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 27.09.2017 19:22
Ale pięknie wygląda...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak