Wino z poziomek

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • poziomki

    1 kg
  • cukier

    40 dkg
  • woda

    1/2 litra
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z dojrzałych, przebranych starannie poziomek i cukru sporządzić gęstą papkę, do której należy dolać stopniowo szklankę wody. Naczynie przykryć, postawić w ciepłym miejscu. Kilka razy na dzień wstrząsnąć. Po tygodniu zawartość naczynia wycisnąć, a to, co pozostanie, zalać znowu szklanką wody i po upływie doby ponownie wycisnąć. Obydwa soki zlać do szklanego gąsiora i odstawić do fermentacji.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ankaryba 06.08.2011 21:35
napiłabym się z chęcią takiego winka
Margo1 18.11.2010 11:13
lubię wynalazki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat