Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wino domowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 1,5 kg
drożdze winne 3-5 g
woda 5,5 (przegotowana)
winogrona 5,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Wino domowe

Owoce (biale winogrona) myjemy i dusimy. Wrzucamy do naczynia (gasior). Wode podgrzewamy i rozpuszczamy w niej cukier. Po wystudzeniu wlewamy do owocow. Zatykamy i odkladamy w ciemne i chlodne miejsce.

Do sloika litrowego wlewamy do polowy wode przegorowana z cukrem, wrzucamy poduszone winogrona do 3/4 sloika oraz drozdze winne - zakrecamy. Czekamy az drozdze w sloiku zaczna pracowac i zawartosc sloika przelewamy do naczynia, o ktorym byla mowa na poczatku (gasior). Naczynie szczelnie zamykamy zostawiajac lufcik srednicy 0,5-1 cm w ktory wkladamy rurke szklana z woda zawinieta jak slimak. Gdy wino pracuje woda w rurce bulgocze, a muszki owocowki nie popsuja nam smaku ;) Gdy wino przestaje bulgotac, zlewamy ciecz i wyrzucamy przerobione owoce. Gdy i sama ciecz postoi kilka tygodni i nie wytwarza juz gazow - wtedy wino jest gotowe do spozycia. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ziutula
ziutula 11.11.2012 01:20
mój wujek kiedyś robił winko, że po dużej szklance spać się chciało...a dobre było w smaku
ALAGOR 26.10.2012 16:15
tylko z umiarem ;P
Krakowianka 18.10.2012 08:26
takie przepisy to ja baaardzo lubie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak