Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wino aroniowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

aronia 5 kg
cukier 2 kg
drożdze winne 1 szt
woda 3 l

Przepis i sposób przygotowania na: Wino aroniowe

aronię dobrze jest wcześniej przemrozić, wtedy gubi trawiasty posmak.
miażdżymy owoce, zalewamy gorącą wodą ok 1,5 litra, a kiedy wystygnie dodajemy resztę wody rozmieszaną z cukrem, czyli syrop, drożdże na Bordeaux, Bourgonge, Malaga, i pożywkę ok 4 g.
Pierwsza fermentacja trwa około 2 tygodni, wtedy zlewamy wino znad osadu, następnie co 2-3 tygodnie zlewamy.
Aronia sama w sobie jest bardzo cierka i nie wszyscy ją lubią,można dodać sok z jabłek.
DO picia nadaje się po okolo 6 miesiacach

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anja3107 17.12.2012 11:10
fajne
jolajka 17.12.2012 10:50
A to mój mąż właśnie robi drugi zlew

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak