Wino aroniowe

Wino aroniowe

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • aronia

    5 kg
  • cukier

    2 kg
  • drożdze winne

    1 szt
  • woda

    3 l
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

aronię dobrze jest wcześniej przemrozić, wtedy gubi trawiasty posmak.
miażdżymy owoce, zalewamy gorącą wodą ok 1,5 litra, a kiedy wystygnie dodajemy resztę wody rozmieszaną z cukrem, czyli syrop, drożdże na Bordeaux, Bourgonge, Malaga, i pożywkę ok 4 g.
Pierwsza fermentacja trwa około 2 tygodni, wtedy zlewamy wino znad osadu, następnie co 2-3 tygodnie zlewamy.
Aronia sama w sobie jest bardzo cierka i nie wszyscy ją lubią,można dodać sok z jabłek.
DO picia nadaje się po okolo 6 miesiacach

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
anja3107 17.12.2012 11:10
fajne
jolajka 17.12.2012 10:50
A to mój mąż właśnie robi drugi zlew

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat