Winne gruszki na białej pierzynce

Winne gruszki na białej pierzynce

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • gruszki

    8 szt
  • skórka z pomarańczy

  • laska wanili

  • cukier

    3 łyżki
  • śmietana 30%

    1/2 litra
  • cukier puder

  • Goździki całe Prymat

    1 szt
  • cynamon

    1 kawałek
  • wino czerwone wytrawne

    1 litr
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Winne gruszki na białej pierzynce

Do garnka wlewamy 1 litr czerwonego wytrawnego wina. dodajemy cukier i zagotowujemy. Dodajemy skórkę z pomarańczy , kawałek cynamonu i goździka. Zagotowujemy. Gruszki obieramy i wkładamy do garnka z winem gotujemy ok 20 min. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Na talerz wykładamy śmietanę układamy na niej gruszki. Podajemy na zimno.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

aginaa 01.10.2013 18:41
fajne i smaczne
Andrzej8 01.10.2013 18:14
świetne gruszeczki
Agula&Stabi 01.10.2013 14:21
Smakowicie wygląda:)
Ewa 01.10.2013 14:15
Czas na gruszki w pełni, więc trzeba przepis wypróbować :) , Gruszki i bita śmietana to deser idealny.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat