Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

wigilijny keks

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 10 sztuk
cukier 40 dkg
mąka 70 dkg
masło 2,5 kostki
rum 1/4 szklanki
proszek do pieczenia 1 czubata łyżka
bakalie
czekolada

Przepis i sposób przygotowania na: wigilijny keks

Bakalie wymieszać z 2 łyżkami mąki. Jajka razem z cukrem utrzeć w makutrze, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, rum, połowę masła (roztopione i przestudzone) oraz bakalie. Blachę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Ciasto wyłożyć na blaszkę keksówkę (jak sama nazwa wskazuje :). Nożem na środku zrobić dziurę, na całej długości i wlać do niej resztę masła. Piec w temperaturze 200 stopni przez 15 minut a potem zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze około godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 02.10.2016 22:31
świetne ciasto
msmariusz 06.05.2015 13:39
duża ilość bakalii tak lubię
cris04 27.12.2012 23:51
ciekawy przepis,ale zastanawiam się w jakim celu ciasto polewa się na koniec masłem......?
Adamorek 27.12.2012 20:56
smaczne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak