Wigilijny czerwony barszcz z uszkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • buraki czerwone

    1,2 kg
  • grzyby leśne

    80 g
  • ząbek czosnku

    1 szt
  • marchew

    3 szt
  • pietruszka

    2 szt
  • por

    1/2 szt
  • seler

    150 g
  • Liść laurowy suszony Prymat

    4 szt
  • majeranek

    3 łyżki
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    10 ziarenek
  • ziele angielskie

    6 ziarenek
  • sok z cytryny

    1 szt
  • zakwas buraczany

    250 ml
  • sól do smaku

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Wigilijny czerwony barszcz z uszkami foto
Grzyby opłukać a następnie wrzucić do garnka, zalać dwiema szklankami wody i pozostawić na całą noc. Do wody z grzybami dodać ząbek czosnku, dwa liście laurowe i dwa ziarenka ziela angielskiego. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować około 20 minut.
Krok 2 - Wigilijny czerwony barszcz z uszkami foto
Buraki obrać, pokroić w plastry i zalać dwoma litrami wody. Gotować pod przykryciem około godziny a następnie dodać marchew, pietruszkę, por, seler, pozostałe liście laurowe oraz ziele angielskie i pieprz w ziarnach. Całość dalej gotować około 30minut.
Krok 3 - Wigilijny czerwony barszcz z uszkami foto
Po tym czasie warzywny wywar przecedzić i dodać do niego ugotowany wywar grzybowy. Cały czas gotując dodać zakwas z buraków, sok z cytryny, doprawić solą, pieprzem, majerankiem i ewentualnie cukrem. Zdjąć z ognia i dokładnie wymieszać.Barszcz podawać z uszkami.
Linka2107
Czerwony barszcz z postnymi uszkami, który jest tradycyjną potrawą podawaną w czasie Wigilii Bożego Narodzenia na naszym rodzinnym, świątecznym stole.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
w mojej kuchni 08.08.2016 09:11
Moje smaki
Poison1988 16.02.2016 08:18
ahh a teraz trzeba czekać do kolejnej Wigilii :(
Megg 15.02.2016 21:15
uwielbiam :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat