Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki na zakwas
-
buraki czerwone
1 kg -
woda przegotowana
1 litr -
sól
1 łyżka -
Ziele angielskie całe Prymat
4-5 sztuk -
Liść laurowy suszony Prymat
3-4 szt -
ząbki czosnku
4-5 sztuk -
chleb razowy
1 kromka (opcjonalnie)
Składniki na barszcz czerwony
-
woda
2 litry -
grzyby suszone
1 garść -
marchew
2 sztuki -
korzeń pietruszki
1 sztuka -
seler korzeniowy
1/4 sztuki -
ząbki czosnku
2 sztuki -
por (biała część)
1 sztuka -
cebula
1 szt -
Liść laurowy suszony Prymat
2 sztuki -
Ziele angielskie całe Prymat
3-4 sztuki -
Owoc jałowca cały Prymat
2 szt -
buraki czerwone
1 1/2 kg -
sól do smaku
-
Pieprz czarny mielony Prymat
-
Majeranek suszony Prymat
1 łyżka -
Tymianek suszony Prymat
1 łyżka -
zakwas buraczany
1 litr
Składniki na uszka - farsz
-
grzyby suszone
100 g -
cebula
2 sztuki -
ząbek czosnku
1 sztuka -
Bułka tarta klasyczna Prymat
1 łyżka -
olej
1 łyżka -
sól
-
Pieprz czarny mielony Prymat
-
Majeranek suszony Prymat
Składniki na uszka - ciasto
-
mąka tortowa
500 g -
woda ciepła
300 ml -
olej
1 łyżka
Sposób przygotowania
Buraki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Wodę zagotowujemy z solą, zielem angielskim i liściem laurowym. Studzimy.
Do dużego słoja lub kamionki przekładamy buraki, dodajemy obrane ząbki czosnku, razowy chleb i zalewamy wodą z zielem angielskim i liściem laurowym. Naczynie przykrywamy gazą i odstawiamy w chłodne miejsce. Zakwas powinien stać 5-6 dni. Jeśli na wierzchu pojawi się piana, należy ją delikatnie zdjąć łyżką.
Przygotowanie uszek z grzybami:
Grzyby płuczemy i zalewamy wodą. Ostawiamy na całą noc. Następnego dnia gotujemy grzyby ok. 30-35 minut w tej samej wodzie, w której się moczyły. Ugotowane grzyby odcedzamy i odstawiamy żeby przestygły.
Na łyżce oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę, gdy cebula się zeszkli dodajemy do niej drobno posiekane grzyby i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy kilka minut i dodajemy bułkę tartą. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami.
Przygotowanie ciasta:
W misce łączymy mąkę z olejem, stopniowo dodajemy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne. Odcinamy/rwiemy kawałki ciasta (pozostałe przykrywamy ściereczką aby nie obsychało) i rozwałkowujemy na stolnicy na cienki placek (można podsypać mąką).
Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy kółka (np. foremką lub literatką). Na środek nakładamy niewielką ilość farszu, ciasto składamy na pół i sklejamy jak pieroga. Następnie sklejamy ze sobą oba końce pieroga – w środku powinna powstać dziurka. Uszka układamy desce posypanej mąką. Przykrywamy ściereczką.
Gotowe uszka wrzucamy partiami do osolonego wrzątku i gotujemy ok. 1-2 minut od momentu wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz.
Przygotowanie czerwonego barszczu:
Do garnka dodajemy obraną włoszczyzną (marchew, seler, pietruszka, por), ząbki czosnku pokrojone w plasterki, liście laurowe, ziele angielskie i jałowiec. Zalewamy wody i dodajemy opaloną palnikiem cebulę i wypłukane suszone grzyby. Gotujemy wywar na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie.
Buraki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Pod koniec gotowanie dodajemy starte buraki, tymianek i majeranek (po ok. 1 łyżce) oraz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie cukrem i sokiem z cytryny. Gotujemy na małym ogniu ok. 15-20 minut. Wywar zdejmujemy z palnika i pozostawiamy na ok. 2-3 godziny.
Po tym czasie przecedzamy wywar i podgrzewamy – ważne by go nie zagotować!
Na koniec dodajemy 1 litr zakwasu, podgrzewamy. Pilnujemy by nasz barszcz się nie zagotował. W razie konieczności doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Wigilijny barszcz czerwony podajemy z uszkami.
Komentarze (1)
Nie masz konta? Zarejestruj się