Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wigilijny barszcz czerwony na zakwasie

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zakwas buraczany 3 szklanki
włoszczyzna 1 pęczek
buraki czerwone 3 szt
cebula 2 szt
czosnek 2 ząbki
grzyby suszone 1 szklanka
Majeranek suszony Prymat do smaku
sól do smaku
Liść laurowy suszony Prymat do smaku
cukier kryształ do smaku
sok z cytryny do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Wigilijny barszcz czerwony na zakwasie

Grzyby myjemy i moczymy w wodzie, aż dobrze namiękną. Na ogniu stawiamy garnek z ok 3 l wody. Wrzucamy tam obrane i pokrojone buraki, włoszczyznę, przypieczoną nad ogniem cebulę, czosnek i odsączone grzyby. Dodajemy też sól, pieprz, ziele angielskie i listek laurowy. Gotujemy ok 45 min. Następnie lekko przestudzony wywar przecedzamy przez sito i dodajemy zakwas. Doprawiamy majerankiem, cukrem i sokiem z cytryny. Podajemy z uszkami wigilijnymi, pamiętając, żeby barszczu nie doprowadzić do wrzenia podczas podgrzewanie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 23.01.2014 13:58
lubię taki barszczyk
Megg 20.01.2014 12:43
bardzo smaczny barszczyk
Czyki 20.01.2014 12:41
Taki prawdziwy barszczyk, naturalny to pychota:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak