Wigilijny barszcz czerwony na zakwasie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • zakwas buraczany

    3 szklanki
  • włoszczyzna

    1 pęczek
  • buraki czerwone

    3 szt
  • cebula

    2 szt
  • czosnek

    2 ząbki
  • grzyby suszone

    1 szklanka
  • Majeranek suszony Prymat

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • Liść laurowy suszony Prymat

    do smaku
  • cukier kryształ

    do smaku
  • sok z cytryny

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzyby myjemy i moczymy w wodzie, aż dobrze namiękną. Na ogniu stawiamy garnek z ok 3 l wody. Wrzucamy tam obrane i pokrojone buraki, włoszczyznę, przypieczoną nad ogniem cebulę, czosnek i odsączone grzyby. Dodajemy też sól, pieprz, ziele angielskie i listek laurowy. Gotujemy ok 45 min. Następnie lekko przestudzony wywar przecedzamy przez sito i dodajemy zakwas. Doprawiamy majerankiem, cukrem i sokiem z cytryny. Podajemy z uszkami wigilijnymi, pamiętając, żeby barszczu nie doprowadzić do wrzenia podczas podgrzewanie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 23.01.2014 13:58
lubię taki barszczyk
Megg 20.01.2014 12:43
bardzo smaczny barszczyk
Czyki 20.01.2014 12:41
Taki prawdziwy barszczyk, naturalny to pychota:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat