Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wigilijne kluski z makiem

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

makaron gwiazdki 200 g
mak 200 g
orzechy włoskie 100 g
skórka pomarańczowa 100 g
rodzynki 80 g
śliwki suszone 2 łyżki
miód 4 łyżki
zapach migdałowy 1 szt
masło 2 łyżki
oliwa 2 łyżki
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Wigilijne kluski z makiem

Kroki postępowania

1
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oliwy.
Krok 1 - Wigilijne kluski z makiem foto
2
Mak opłukać, następnie zalać wrzątkiem i odstawić na kilka godzin. Po tym czasie zmielić dwukrotnie.
Krok 2 - Wigilijne kluski z makiem foto
3
Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na około 15 minut. Orzechy i suszone śliwki pokroić na drobne kawałki.

Masło roztopić i wlać do maku, dodać orzechy, skórkę pomarańczową, rodzynki, suszone śliwki oraz miód. Całość dokładnie wymieszać i wlać aromat migdałowy.

Na samym końcu masę makową przełożyć do makarony i razem wymieszać.
Krok 3 - Wigilijne kluski z makiem foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KORAL 18.03.2016 07:39
Super makaron
gusia1000 18.02.2016 13:10
Zawsze dobre.
Poison1988 18.02.2016 07:58
ale świetnie to wygląda :)
Wafelek2601 17.02.2016 10:35
Rewelacyjnie wyglądają
monika141 17.02.2016 09:47
wyglądają rewelacyjnie
Agnieszka-87-25 17.02.2016 09:20
pięknie wyglądają ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak