wigilijne gołąbki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    0,5 kg
  • cebula biała

    1
  • margaryna

    1 kostka
  • przyprawa uniwersalna

    do smaku
  • kapusta biała

    1 główka
  • śmietana 30%

    0,5 l
  • pieczarki

    0,5 kg
  • sosy pieczarkowe

    2
  • śmietana 30%

    2 łyżki
  • Przyprawa uniwersalna kucharek-, pieprz

    do smaku
  • grzyby suszone

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapuste obgotować w osolonej wodzie, ryż ugotować na pół miękko, grzyby ugotować i zemleć przez maszynkę, cebulę usmażyć na margarynie na złoto, do miseczki wsypać ryż, zmielone grzyby, usmażoną cebulę, dodać magę, pieprz, wegetę, dokładnie wymieszać, na liście z kapusty nakładać farsz i zwijać gołąbki, na spód naczynia żaroodpornego ułożyć liście z kapusty, na liście ułożyć gołąbki, górę nakryć pozostałymi listkami, zalać śmietaną. Piec.

Sos:
do garnka dać 0,5 l wody , wsypać starte pieczarki , zagotować dodać rozpuszczony sos, zagotować , dodać śmietanę, doprawić do smaku przyprawami.

Gołąbki podawać z sosem pieczarkowym

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
miki47 28.09.2012 18:17
pycha
Kate131 06.02.2011 09:58
bardzo lubię
gusia1000 06.02.2011 01:49
Widać, że pyszne gołąbki.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat