Przepis i sposób przygotowania na: Wigilijna zupa z suszonych i mrożonych grzybów
Przed przystąpieniem do gotowania, namocz suche grzyby w wodzie przez co najmniej 12 godzin.
W tym przepisie znajdziesz informacje:
- jak długo gotować zupę grzybową
- jakie przyprawy dodać do zupy
- czym zaprawić grzybową
1. Zamrożone grzyby rozmroź, oczyść i osusz. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij pokrojoną drobno cebulę, a następnie dodaj rozmrożone grzyby.
2. Dopraw solą i pieprzem, chwilę podsmaż i dodaj namoczone, suszone grzyby wraz z wywarem. Całość duś przez około 30-40 minut.
3. Marchewkę, pietruszkę i selera pokrój, zalej bulionem z kostki warzywnej i gotuj przez około 20 minut. Do bulionu z warzywami dodaj podduszone grzyby. Wszystko razem doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze 10-15 minut.
4. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Gdy zupa przestygnie, odlej szklankę wywaru, dodaj do niej jogurt naturalny i dobrze wymieszaj. Wywar z jogurtem wlej do garnka z zupą i gotuj przez chwilę.