Przepis i sposób przygotowania na: Wigilijna zupa rybno-pomidorowa z dorsza
Zupa pomidorowa z dorszem to propozycja na Wigilię dla osób, które szukają czegoś innego niż tradycyjne zupy wigilijne. Z dodatkiem pomidorów jest oryginalną alternatywą na tę kolacją.
1. Włoszczyznę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
2. Obraną cebulę posiekać w kostkę.
3. Rybę umyć, oczyścić środek, nie zdejmując skóry i pokroić na mniejsze kawałki.
4. Na maśle przesmażyć cebulę oraz warzywa do miękkości. Gotowe przełożyć do garnka, wlać wodę, włożyć rybę i doprawić. Wywar doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień. Wyjąć korpus ryby i włożyć pokrojone na mniejsze kawałki, obrane ze skóry filety z dorsza.
5. Ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez około 30 minut. Na sam koniec doprawić wedle uznania do smaku szczyptą cukru, suszonego kopru, koncentratem pomidorowym i Przyprawą do potraw Kucharek.
Kucharek radzi:
1. Pamiętajmy by nie przesadzić z czasem gotowania, żeby mięso całkowicie się nie rozpadło. Większe kawałki ryb można usmażyć na patelni i dodać do potrawy bezpośrednio przed podaniem.
2. Wyrazistości naszej zupie rybnej doda oczywiście Przyprawa do potraw Kucharek.