Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Z kodem DS10 rabat na zakupy na sklep.prymat.pl SPRAWDŹ

Wigilijna zupa rybno-pomidorowa z dorsza

5.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Wigilijna zupa rybno-pomidorowa to doskonałe połączenie smaku świeżych ryb i pomidorów. Świetnie sprawdzi się zarówno na wigilijnym stole jak i przy innych okazjach, gdyż jest nie tylko bardzo zdrowa ale też relatywnie łatwa w przygotowaniu.

Składniki:

włoszczyzna
1 pęczek
cebula
2 sztuki
woda
2 litry
koncentrat pomidorowy
2 łyżki
łby i kręgosłup z ryby
kilka sztuk
filet z dorsza
4 filety
Liść laurowy suszony Prymat
do smaku
Sklep Prymat
ziele angielskie
do smaku
Sklep Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Koperek suszony Prymat
do smaku

Do smaku:

masło 82%
2 łyżki
Przyprawa do potraw Kucharek
Sklep Prymat
pieprz kolorowy
Sklep Prymat

Porada

Doskonałym dodatkiem do zupy rybnej są grzanki czosnkowe, makaron, ziemniaki lub po prostu pajda chleba. Alternatywnie zupę rybną można podać z pulpecikami z mielonego mięsa ryby (najlepiej karpia), bułki tartej i posiekanego koperku.

Przepis i sposób przygotowania na: Wigilijna zupa rybno-pomidorowa z dorsza

Zupa pomidorowa z dorszem to propozycja na Wigilię dla osób, które szukają czegoś innego niż tradycyjne zupy wigilijne. Z dodatkiem pomidorów jest oryginalną alternatywą na tę kolacją.

1. Włoszczyznę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

2. Obraną cebulę posiekać w kostkę.

3. Rybę umyć, oczyścić środek, nie zdejmując skóry i pokroić na mniejsze kawałki.

4. Na maśle przesmażyć cebulę oraz warzywa do miękkości. Gotowe przełożyć do garnka, wlać wodę, włożyć rybę i doprawić. Wywar doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień. Wyjąć korpus ryby i włożyć pokrojone na mniejsze kawałki, obrane ze skóry filety z dorsza.

5. Ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez około 30 minut. Na sam koniec doprawić wedle uznania do smaku szczyptą cukru, suszonego kopru, koncentratem pomidorowym i Przyprawą do potraw Kucharek.

 

Kucharek radzi:

1. Pamiętajmy by nie przesadzić z czasem gotowania, żeby mięso całkowicie się nie rozpadło. Większe kawałki ryb można usmażyć na patelni i dodać do potrawy bezpośrednio przed podaniem.

2. Wyrazistości naszej zupie rybnej doda oczywiście Przyprawa do potraw Kucharek.

Do zupy rybnej można wykorzystać resztki, które pozostały po filetowaniu ryb: głowy, kręgosłupy czy płetwy. Ważne jednak by najpierw usunąć oczy i skrzela, które mogą nadać potrawie gorzkiego smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 05.12.2018 12:54
Zupę rybną gotujemy ale czystą bez dodatku pomidorów czy przecieru pomidorowego.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak