Wigilijna zupa grzybowa z gwiazdkami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marchew

    1 sztuka
  • por

    1 mały
  • pietruszka

    1/2 sztuki
  • natka pietruszki

    do dekoracji
  • ziele angielskie

    3-4 ziarenka
  • Liść laurowy suszony Prymat

  • sól, pieprz

  • śmietana

    1-2 łyżki
  • makaron

  • mąka

    1 szklanka
  • jajko

    1 sztuka
  • sól

    szczypta
  • woda

    ile przyjmie
  • grzyby suszone

    8-10 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Wigilijna zupa grzybowa z gwiazdkami foto
Grzyby łamiemy jeśli są duże kawałki, zalewamy około 1,5 litrem wody. Pozostawiamy na kilka godzin. Ja zazwyczaj pozostawiam na noc.

Do namoczonych grzybów dodajemy warzywa. Razem gotujemy około 20 minut. Włoszczyznę wymyjemy. Marchew ścieramy na tarce i ponownie dodajemy do zupy. Całość doprawiamy do smaku i zabielamy.
Zupę podajemy z wcześniej przygotowanym gwiazdkowym makaronem.
Krok 2 - Wigilijna zupa grzybowa z gwiazdkami foto
Mąkę przekładamy na stolnicę. Dokładamy sól, jajko oraz tyle wody by ciasto było sprężyste i niezbyt twarde. Gotowe pozostawiamy do lekkiego przeschnięcia.
Krok 3 - Wigilijna zupa grzybowa z gwiazdkami foto
Z przeschnięty ciasta wycinamy gwiazdki.
Wycięte gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy. Dokładamy do zupy.
Krok 4 - Wigilijna zupa grzybowa z gwiazdkami foto
Popularną zupą wigilijną jest u mnie w domu grzybowa. Podaje ją z domowym makaronem uformowanym na kształt gwiazdek. Choć jest przez to więcej pracy, efekt wszystko wynagradza

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 20.01.2014 22:57
Taka jest zawsze dobra.
EmciaPichci 09.12.2013 07:47
mmm coś pysznego :)
goofy9 30.09.2013 15:27
rety jaka piękna
Kuchenka 29.09.2013 22:22
zapach grzybów szczególnie w zupie wspaniały
IwonaDD 29.09.2013 10:52
pięknie podana
Olga_SK 29.09.2013 08:17
Aż czuję aromat tych grzybów! Pycha! :)
Izabela9 29.09.2013 07:14
Taką zupkę to by się zjadło już przed wigilią.
Mniam 29.09.2013 00:08
Może i wigilijna, ale ja już bym ją z chęcią zjadła:)
Aleksandra/Olcia 28.09.2013 22:07
cudnie sie prezentuje
2milutka 28.09.2013 21:51
same świąteczne dania serwujesz:D

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat