Przepis i sposób przygotowania na: Wigilijna zupa grzybowa z domowym makaronem
Z twego przepisowi dowiesz się:
- jakie warzywa dodać do zupy grzybowej
- jak zrobić pyszny makaron do zupy grzybowej
- jak doprawić zupę wigilijną
Kroki postępowania
Przygotowanie zupy:
Grzyby połam nam mniejsze kawałki, jeśli są zbyt duże. Zalej około 1,5 litrem wody. Pozostaw na kilka godzin, najlepiej na noc.
Do namoczonych grzybów dodaj warzywa i kilka liści laurowych. Całość gotuj przez około 20 minut. Marchew wyjmij z zupy, zetrzyj na tarce lub pokrój w kostkę i ponownie dodaj do zupy. Całość dopraw do smaku i zabiel śmietaną.
Przygotowanie makaronu:
Mąkę przełóż na stolnicę. Dołóż szczyptę soli, jajko oraz tyle wody, aby ciasto było sprężyste i niezbyt twarde. Gotowe pozostaw do lekkiego przeschnięcia.
Z przeschnięty ciasta wytnij gwiazdki. Następnie gotuj we wrzącej, osolonej wodzie do momentu wypłynięcia.
Odcedź makaron i dodaj do zupy.