Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Wigilijna zupa grzybowa z domowym makaronem

5.0
(38)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Popularną zupą wigilijną jest u mnie w domu grzybowa. Podaje ją z domowym makaronem, uformowanym na kształt gwiazdek. Choć jest przez to więcej pracy, efekt wszystko wynagradza.

Składniki:

Barszcz:

marchew
1 sztuka
por
1 mała sztuka
pietruszka
1/2 sztuki
natka pietruszki
do dekoracji
ziele angielskie
3-4 ziarna
Sklep Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
kilka liści
Sklep Prymat
śmietana
1-2 łyżki

Makaron:

mąka
1 szklanka
jajko
1 sztuka
Sól kamienna spożywcza jodowana
1 szczypta
Sklep Prymat
grzyby suszone
8-10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Wigilijna zupa grzybowa z domowym makaronem

Z twego przepisowi dowiesz się:

  • jakie warzywa dodać do zupy grzybowej
  • jak zrobić pyszny makaron do zupy grzybowej
  • jak doprawić zupę wigilijną

Kroki postępowania

1

Przygotowanie zupy:

Grzyby połam nam mniejsze kawałki, jeśli są zbyt duże. Zalej około 1,5 litrem wody. Pozostaw na kilka godzin, najlepiej na noc.

Do namoczonych grzybów dodaj warzywa i kilka liści laurowych. Całość gotuj przez około 20 minut. Marchew wyjmij z zupy, zetrzyj na tarce lub pokrój w kostkę i ponownie dodaj do zupy. Całość dopraw do smaku i zabiel śmietaną.

Krok 1 - Wigilijna zupa grzybowa z domowym makaronem foto
2

Przygotowanie makaronu:

Mąkę przełóż na stolnicę. Dołóż szczyptę soli, jajko oraz tyle wody, aby ciasto było sprężyste i niezbyt twarde. Gotowe pozostaw do lekkiego przeschnięcia.

Krok 2 - Wigilijna zupa grzybowa z domowym makaronem foto
3

Z przeschnięty ciasta wytnij gwiazdki. Następnie gotuj we wrzącej, osolonej wodzie do momentu wypłynięcia. 

Krok 3 - Wigilijna zupa grzybowa z domowym makaronem foto
4

Odcedź makaron i dodaj do zupy.

Krok 4 - Wigilijna zupa grzybowa z domowym makaronem foto

Na wierzch każdej porcji można położyć odrobinę świeżej lub suszonej natki pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 20.01.2014 22:57
Taka jest zawsze dobra.
EmciaPichci 09.12.2013 07:47
mmm coś pysznego :)
goofy9 30.09.2013 15:27
rety jaka piękna
Kuchenka 29.09.2013 22:22
zapach grzybów szczególnie w zupie wspaniały
IwonaDD 29.09.2013 10:52
pięknie podana
Olga_SK 29.09.2013 08:17
Aż czuję aromat tych grzybów! Pycha! :)
Izabela9 29.09.2013 07:14
Taką zupkę to by się zjadło już przed wigilią.
Mniam 29.09.2013 00:08
Może i wigilijna, ale ja już bym ją z chęcią zjadła:)
Aleksandra/Olcia 28.09.2013 22:07
cudnie sie prezentuje
2milutka 28.09.2013 21:51
same świąteczne dania serwujesz:D
sylwia_mc 28.09.2013 21:44
już pachnie świętami
Megg 28.09.2013 21:41
hmmm przepyszna!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak