Wigilijna zupa grzybowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • grzybów suszonych

    40 g
  • marchew

    1 szt
  • mała pietruszka

    1 szt
  • cebula

    1 szt
  • kwaśna śmietana

    1/2 szklanki
  • mąka

    1 łyżka
  • masło

    2 łyżki
  • liść laurowy

  • Bulion grzybowy

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Suszone grzyby łamiemy na mniejsze kawałki, zalewamy wodą i moczymy przez całą noc. Następnie gotujemy około 20 minut na małym ogniu. Marchew, pietruszkę obieramy, płuczemy ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę siekamy, szklimy na maśle i wraz z warzywami dodajemy do gotujących się grzybów. Wrzucamy kostkę bulionową i liść laurowy.
Gotujemy aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania mąkę rozprowadzamy ze śmietaną i odrobiną wywaru i zagęszczamy zupę.
Podawać z łazankami lub makaronem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ZEWA 26.04.2013 17:34
uwielbiam taką zupkę nie tylko na Wigilię :)
cukiereczek 06.04.2013 09:32
Polecam jest pyszna
Ibag24 25.09.2012 22:36
smaczna
agogo2 17.05.2012 13:14
dobra
agogo2 17.05.2012 13:14
dobra
aga130982 07.05.2012 08:49
super
Aneta41 19.04.2012 16:28
mmmm pycha
parysek10 24.03.2012 15:58
ładnie podana
parysek10 24.03.2012 15:58
ładnie podana
Justyna Jussstiii 17.02.2012 14:04
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat