Wigilijna kapusta z grzybami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta kiszona

    1 kilogram
  • grzyby suszone

    2-3 garście
  • cebula

    2 sztuki
  • olej lniany

  • ziele angielskie

    3 sztuki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 sztuki
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    4 sztuki
  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzyby zalewamy gorącą wodą ,i tak pozostawiamy na kilka godzin pod przykryciem. Garnek z grzybami stawiamy na ogniu i gotujemy do miękkości.
Ostudzone grzyby siekamy dość drobno. Kapustę przekładamy do garnka, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i pierz.Zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy do miękkości. Gdy ostygnie odciskamy z nadmiaru wody i drobno siekamy. Cebule kroimy w drobną kostkę.Na patelnię wlewamy olej lniany, dodajemy cebulę i smażymy do momentu aż będzie szklista. Dodajemy posiekane grzyby i kapustę i kilka minut smażymy razem na małym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
bogusia 82
W moim domu taka kapusta obowiązkowo jest na wigilijnym stole.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 06.02.2016 15:52
uwielbiam taką kapustę
Ola1young 06.02.2016 11:43
babcia robi podobnie
norweska20 06.02.2016 11:04
smak tradycji
Habibi 06.02.2016 08:11
zawsze niecierpliwie czekam właśnie na tę kapustę :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat