Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

WIETNAMSKIE SAJGONKI Z MIĘSEM, I WARZYWAMI

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

papier ryżowy 8 szt
makaron ryżowy 100 g
mięso mielone 200 g
marchew 1 szt
szczypiorek 1 peczek
cebula 1 szt
grzyby mun 4 szt
jajko 1 szt
sos sojowy 2 łyzki
chili Prymat 1 szczypta
sól do smaku 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
cukier 1 szczypta
olej do smażenia 200 ml

Przepis i sposób przygotowania na: WIETNAMSKIE SAJGONKI Z MIĘSEM, I WARZYWAMI

Makaron ryżowy gotujemy, odcedzamy.

Grzyby mun zalewamy wrzątkiem, moczymy ok. 20 minut, odcedzamy, drobno kroimy.

Marchew ścieramy na grubszych oczkach, cebulę drobno siekamy.

Mięso mielone mieszamy z ugotowanym i posiekanym makaronem, grzybami, marchewką, posiekanym szczypiorkiem i jajkiem.

Doprawiamy do smaku sosem sojowym , odrobiną soli, pieprzu, chili i cukrem.

Wszystko razem dokładnie mieszamy.

Papier ryżowy moczymy po ok. 6 sekund w ciepłej wodzie, układamy na wilgotnej ściereczce, dodajemy porcję farszu i zwijamy jak krokiety.

Tak do wykończenia składników.

W woku rozgrzewamy olej na bardzo gorący i smażymy sajgonki po 3 sztuki naraz ( nie więcej ) do zrumienienia.

Podajemy gorące z ulubionym sosem chili!

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorota76 10.10.2015 10:59
uwielbiam takie
marzut 26.07.2015 20:37
super przepis
Czarnula666 26.07.2015 12:44
zjadłabym jedną*
Czarnula666 26.07.2015 12:43
Alke pyszności! zjadłabym jednego ;)
Ankha 26.07.2015 10:11
...ale mi narobiłaś smaka na ostre żarcie :)
W poszukiwaniu inspiracji 25.07.2015 21:08
Mniam, pyszne musiały być te sajgonki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak