WIETNAMSKIE SAJGONKI Z MIĘSEM, I WARZYWAMI

WIETNAMSKIE SAJGONKI Z MIĘSEM, I WARZYWAMI

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • papier ryżowy

    8 szt
  • makaron ryżowy

    100 g
  • mięso mielone

    200 g
  • marchew

    1 szt
  • szczypiorek

    1 peczek
  • cebula

    1 szt
  • grzyby mun

    4 szt
  • jajko

    1 szt
  • sos sojowy

    2 łyzki
  • chili Prymat

    1 szczypta
  • sól do smaku

    1 szczypta
  • czarny pieprz mielony Prymat

    1 szczypta
  • cukier

    1 szczypta
  • olej do smażenia

    200 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron ryżowy gotujemy, odcedzamy.

Grzyby mun zalewamy wrzątkiem, moczymy ok. 20 minut, odcedzamy, drobno kroimy.

Marchew ścieramy na grubszych oczkach, cebulę drobno siekamy.

Mięso mielone mieszamy z ugotowanym i posiekanym makaronem, grzybami, marchewką, posiekanym szczypiorkiem i jajkiem.

Doprawiamy do smaku sosem sojowym , odrobiną soli, pieprzu, chili i cukrem.

Wszystko razem dokładnie mieszamy.

Papier ryżowy moczymy po ok. 6 sekund w ciepłej wodzie, układamy na wilgotnej ściereczce, dodajemy porcję farszu i zwijamy jak krokiety.

Tak do wykończenia składników.

W woku rozgrzewamy olej na bardzo gorący i smażymy sajgonki po 3 sztuki naraz ( nie więcej ) do zrumienienia.

Podajemy gorące z ulubionym sosem chili!

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Dorota76

10.10.2015 10:59
uwielbiam takie

marzut

26.07.2015 20:37
super przepis

Czarnula666

26.07.2015 12:44
zjadłabym jedną*

Czarnula666

26.07.2015 12:43
Alke pyszności! zjadłabym jednego ;)

Ankha

26.07.2015 10:11
...ale mi narobiłaś smaka na ostre żarcie :)

W poszukiwaniu inspiracji

25.07.2015 21:08
Mniam, pyszne musiały być te sajgonki.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat