Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wietnamskie sajgonki

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mielone mięsa z kurczaka 400 gr
suszony grzyb mun 5 szt
marchew 1/2 szt
cebula dymka ze szczypiorkiem 1 szt
sos sojowy 3 łyżeczka
sól 1/2 łyeczka
pieprz cukier 1 łyżeczka
czosnku granulowanego 1 łyżeczka
makaron ryżowy 2 gr

Przepis i sposób przygotowania na: Wietnamskie sajgonki

Kroki postępowania

1
Grzyby mun zalewam wrzątkiem na 10 minut.
Na patelni podsmażam mięso mielone posypane czosnkiem granulowanym.
Następnie kroję w kostkę cebulę oraz grzyby mun wymoczone we wrzątku co najmniej 10 minut w paski.
Dodaję wszystko na patelnię. Potem dodaję startą na grubym oczku tarki połowę marchwi.
Makaron ryżowy zalewam wrzątkiem i zakrywam na 5 minut. Potem kroję w dość grube (ok. 5 cm) kawałki i dodaję do patelni. Podsmażam jeszcze 4 minuty. Po wyłączeniu palnika dodaję sos sojowy, cukier, pieprz oraz sól. Mieszam wszystko dokładnie.
Krok 1 - Wietnamskie sajgonki foto
2
Plaski ryżowe (tuż przed zawijaniem, każdy z osobna) delikatnie polewam wodą aż stanie się miękki. nakładam farsz.
Krok 2 - Wietnamskie sajgonki foto
3
Najpierw zaginam górę i dół. Następnie zawijam boki. Każdą sajgonkę smażę aż będzie miała złoty kolor.
Krok 3 - Wietnamskie sajgonki foto
4
Podaję z sosem słodko kwaśnym.
Krok 4 - Wietnamskie sajgonki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ania84 16.01.2014 10:58
Raz je robiłam ale najwyższy czas je powtórzyć:) narobiłaś mi smaka :) wygladają tak apetycznie...
Kamil 15.01.2014 20:37
tego na pewno spróbuje :)
eMMe 15.01.2014 20:32
Nigdy nie jadłam sajgonek, ale chyba najwyższy czas spróbować:)
Olga_SK 15.01.2014 19:59
Smakowicie wyglądają :)
Konczi 15.01.2014 19:55
Wyglądają cudnie ... chcę jednego :))) ehhh szkoda że mało dietetyczne :/ ale mimo wsio smaczne się należy ;) Cudnie wyglądają!
Marlenka.S 15.01.2014 19:28
bardzo fajne, nigdy nie jadłam
Pyszota 15.01.2014 19:12
jak ja lubię sajgonki... mmm pycha
patryska76 15.01.2014 18:44
Coś co bardzo lubię ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak