Co na obiad: Żeberka BBQ wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Miękkie, soczyste i bardzo aromatyczne żeberka BBQ wg Piotra Ogińskiego to danie na grilla, które zachwyci wszystkich wspaniałym smakiem. Zapach grillowanych żeberek sprawi, że goście nie będą mogli doczekać się ich na talerzu! Ten zapach i smak, to zasługa marynaty w skład której wchodzi przyprawa Grill klasyczny Prymat, musztarda pomidorowa Prymat oraz papryka wędzona słodka. Efekt Was zachwyci!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Zalewa:

  • woda

    1,5 litra
  • Sól peklowa drobnoziarnista Prymat

    150 g
  • cukier

    75 g

Żeberka:

  • żeberka wieprzowe

    1,6 kg
  • ocet jabłkowy

    100 ml
  • pomidory

    zmielone 300 g
  • cukier

    50 g
  • Grill przyprawa klasyczna Prymat

    1 łyżka
  • Papryka wędzona słodka mielona Prymat

    1 łyżka
  • Musztarda pomidorowa Prymat

    4 łyżeczki
  • Sól morska jodowana gruboziarnista Prymat

    szczypta

Surówka z kalarepy:

  • kalarepka młoda

    1 sztuka
  • papryczka chili

    1 sztuka
  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • seler naciowy

    2 kawałki
  • marchew

    1 sztuka
  • imbir świeży

    5 g
  • mięta posiekana

    2 łyżki
  • Musztarda ze śliwowicą Prymat

    3 łyżeczki
  • olej

    1 łyżeczka
  • Sól morska jodowana gruboziarnista Prymat

    szczypta
  • sok z limonki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie:

Do wody wsypujemy sól peklową oraz cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Tak przygotowanym płynem zalewamy żeberka (ważne żeby całe były zanurzone) i odstawiamy na 48 godzin  do lodówki, po czym wyciągamy je i osuszamy.

Następnie w miseczce łączymy ze sobą cukier, ocet, zmielone pomidory i mieszamy do momentu, aż cukier się rozpuści.

Marynatę doprawiamy przyprawą do grilla, papryką wędzoną oraz solą, dodajemy musztardę i całość dokładnie mieszamy.

Połowę tak przygotowanej marynaty odstawiamy, a drugą częścią polewamy żeberka, które dokładnie obtaczamy i odstawiamy do lodówki na 4-5 godzin.

W międzyczasie obraną kalarepę oraz resztę warzyw kroimy w słupki, do miseczki przekładamy musztardę ze śliwowicą, olej, wciskamy sok z limonki, doprawiamy solą i 

mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Do tak przygotowanego dressingu przekładamy warzywa oraz miętę i ubijamy ją za pomocą wałka, tak jak jest to pokazane na filmie.

Gotową sałatkę doprawiamy ewentualnie cukrem i chowamy do lodówki na conajmniej 30 minut.

Żeberka przekładamy na rozgrzanego grilla i pieczemy pod przykryciem ok 1,5- 2 godziny, pamiętając by co 20-30 minut posmarować je pozostałą marynatą oraz przewracać, tak by nam się nie spaliły, a pozostałą część marynaty przelewamy do rondelka i redukujemy o połowę, tak by powstał nam sos.

Smacznego!

 

Doradca Smaku
Gotowe żeberka kroimy i podajemy z surówką, sosem i świeżymi ziołami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat