Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na obiad: Żeberka BBQ wg Piotra Ogińskiego

5.0
(16)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Miękkie, soczyste i bardzo aromatyczne żeberka BBQ wg Piotra Ogińskiego to danie na grilla, które zachwyci wszystkich wspaniałym smakiem. Zapach grillowanych żeberek sprawi, że goście nie będą mogli doczekać się ich na talerzu! Ten zapach i smak, to zasługa marynaty w skład której wchodzi przyprawa Grill klasyczny Prymat, musztarda pomidorowa Prymat oraz papryka wędzona słodka. Efekt Was zachwyci!

Składniki:

Zalewa:

woda 1,5 litra
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 150 g
cukier 75 g

Żeberka:

żeberka wieprzowe 1,6 kg
ocet jabłkowy 100 ml
pomidory zmielone 300 g
cukier 50 g
Grill przyprawa klasyczna Prymat 1 łyżka
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 1 łyżka
Musztarda pomidorowa Prymat 4 łyżeczki
Sól morska jodowana gruboziarnista Prymat szczypta

Surówka z kalarepy:

kalarepka młoda 1 sztuka
papryczka chili 1 sztuka
cebula czerwona 1 sztuka
seler naciowy 2 kawałki
marchew 1 sztuka
imbir świeży 5 g
mięta posiekana 2 łyżki
Musztarda ze śliwowicą Prymat 3 łyżeczki
olej 1 łyżeczka
Sól morska jodowana gruboziarnista Prymat szczypta
sok z limonki

Porada

Gotowe żeberka kroimy i podajemy z surówką, sosem i świeżymi ziołami.

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Żeberka BBQ wg Piotra Ogińskiego

Przygotowanie:

Do wody wsypujemy sól peklową oraz cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Tak przygotowanym płynem zalewamy żeberka (ważne żeby całe były zanurzone) i odstawiamy na 48 godzin  do lodówki, po czym wyciągamy je i osuszamy.

Następnie w miseczce łączymy ze sobą cukier, ocet, zmielone pomidory i mieszamy do momentu, aż cukier się rozpuści.

Marynatę doprawiamy przyprawą do grilla, papryką wędzoną oraz solą, dodajemy musztardę i całość dokładnie mieszamy.

Połowę tak przygotowanej marynaty odstawiamy, a drugą częścią polewamy żeberka, które dokładnie obtaczamy i odstawiamy do lodówki na 4-5 godzin.

W międzyczasie obraną kalarepę oraz resztę warzyw kroimy w słupki, do miseczki przekładamy musztardę ze śliwowicą, olej, wciskamy sok z limonki, doprawiamy solą i 

mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Do tak przygotowanego dressingu przekładamy warzywa oraz miętę i ubijamy ją za pomocą wałka, tak jak jest to pokazane na filmie.

Gotową sałatkę doprawiamy ewentualnie cukrem i chowamy do lodówki na conajmniej 30 minut.

Żeberka przekładamy na rozgrzanego grilla i pieczemy pod przykryciem ok 1,5- 2 godziny, pamiętając by co 20-30 minut posmarować je pozostałą marynatą oraz przewracać, tak by nam się nie spaliły, a pozostałą część marynaty przelewamy do rondelka i redukujemy o połowę, tak by powstał nam sos.

Smacznego!

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak