Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Żeberka BBQ wg Piotra Ogińskiego
Przygotowanie:
Do wody wsypujemy sól peklową oraz cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Tak przygotowanym płynem zalewamy żeberka (ważne żeby całe były zanurzone) i odstawiamy na 48 godzin do lodówki, po czym wyciągamy je i osuszamy.
Następnie w miseczce łączymy ze sobą cukier, ocet, zmielone pomidory i mieszamy do momentu, aż cukier się rozpuści.
Marynatę doprawiamy przyprawą do grilla, papryką wędzoną oraz solą, dodajemy musztardę i całość dokładnie mieszamy.
Połowę tak przygotowanej marynaty odstawiamy, a drugą częścią polewamy żeberka, które dokładnie obtaczamy i odstawiamy do lodówki na 4-5 godzin.
W międzyczasie obraną kalarepę oraz resztę warzyw kroimy w słupki, do miseczki przekładamy musztardę ze śliwowicą, olej, wciskamy sok z limonki, doprawiamy solą i
mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Do tak przygotowanego dressingu przekładamy warzywa oraz miętę i ubijamy ją za pomocą wałka, tak jak jest to pokazane na filmie.
Gotową sałatkę doprawiamy ewentualnie cukrem i chowamy do lodówki na conajmniej 30 minut.
Żeberka przekładamy na rozgrzanego grilla i pieczemy pod przykryciem ok 1,5- 2 godziny, pamiętając by co 20-30 minut posmarować je pozostałą marynatą oraz przewracać, tak by nam się nie spaliły, a pozostałą część marynaty przelewamy do rondelka i redukujemy o połowę, tak by powstał nam sos.
Smacznego!