Wietnamska wieprzowina w karmelu

Wietnamska wieprzowina w karmelu

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

karmel

  • cukier

    2 łyżki
  • woda

    gorąca 4-5 łyżek

reszta składników

  • schab bez kości

    400g
  • cebula dymka

    3
  • czosnek

    1 ząbek
  • sos sojowy

    2 łyżki
  • sos rybny

    4-5 łyżek
  • cukier brązowy

    1 łyżka
  • ocet ryżowy

    1 łyżka
  • cynamon

    1 łyżeczka
  • chili pieprz cayenne

    1/4 łyżeczki
  • mleko kokosowe

    lub śmietana 30% 5 łyżek
  • sezam

    do posypania
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania


Przygotować karmel, do garnuszka dodać cukier i wodę. Podgrzewać aż cukier się rozpuści i powstanie gęsty karmel.
Wieprzowinę pokroić w kostkę. Dymkę pokroić w plastry (tylko jej biała część, szczypior zostawić do posypania dania) a czosnek
posiekać. W garnku rozgrzać olej i podsmażyć cebulkę dymkę oraz czosnek ok. 1 min. Następnie dodać wieprzowinę oraz sos sojowy oraz karmel.
Całość podsmażyć aż mięso nie będzie surowe. Następnie dodajemy sos rybny,ocet ryżowy, chili, cynamon, cukier oraz 1,5 szklanki wody.
Zmniejszamy ogień i dusimy mięso ponad godzinę, od czasu do czasu sprawdzając czy mięso potrzebuje trochę wody.
Ugotować ryż według instrukcji na opakowaniu. Pod koniec gotowania mięsa, zwiększyć gaz i dodać śmietankę 30% lub mleko kokosowe.
Wymieszać i podgotować ok .2 minuty.
Podawać z ryżem, posypać danie szczypiorem oraz sezamem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (22)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Kejti

13.08.2014 09:02
Dla mnie rewelacja :-)

Kolorowa

12.08.2014 14:12
Muszę taką zrobić !

Christopher

11.08.2014 19:20
Lubię taki schabik.

Joannasz3190

11.08.2014 14:43
Musi być pyszna! :)

Ania321

11.08.2014 12:21
musi być pyszne :)

Beatris

11.08.2014 12:06
Wyśmienicie przygotowane mięsko:)

Pani Domu

11.08.2014 11:41
ciekawy smak

luna76

11.08.2014 11:31
interesujący przepis, zapisuję do wypróbowania :)

Adamorek

11.08.2014 11:24
wygląda profesjonalnie

w mojej kuchni

11.08.2014 11:21
pyszne danie obiadowe...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat