Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wieprzowina z Szanghaju

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karkówka wieprzowa 800 g
ząbki czosnku 2 szt
ocet ryżowy 2 łyżki
sos 2 łyżki (hoisin)
cukier brązowy 2 łyżeczki
ketchup pikantny 2 łyżki
sos sojowy 1,5 łyżki
miód płynny 1 łyżka
przyprawy 1/4 łyżki (5 smaków)

Przepis i sposób przygotowania na: Wieprzowina z Szanghaju

Mięso pokroiłem w paski długości 10-12 cm i szerokości 4-5 cm.
Wymieszałem ocet ryżowy, sos hoisin, ketchup, sos sojowy, miód, cukier, roztarty czosnek i przyprawę „pięć smaków”. Mięso ułożyłem w żaroodpornym naczyniu do zapiekania. Zalałem marynatą , przykryłem i wstawiłem na 3 godziny do lodówki.
Następnie wyjąłem mięso z zalewy (marynatę pozostawiłem).
Do płytkiego żaroodpornego naczynia wlałem wodę do wysokości 1 cm, ustawiłem na ruszcie grilla, mięso przełożyłem na tacę aluminiową, przykryłem folią aluminiową, w stylu tagine. Piekłem mięso, co jakiś czas smarując je marynatą, 45 minut. Gotowe mięso wyjąłem i odstawiłem, aby ostygło. Następnie pokroiłem je w poprzek włókien na paski. Podałem na zimno.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bertpvd 18.06.2016 19:51
rewelacja !
Wafelek2601 18.06.2016 08:45
Super wygląda
Agnieszka-87-25 18.06.2016 07:48
pycha :) !!
bartek8585 17.06.2016 23:57
zapissuję. zjadłbym porcję

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak