Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wieprzowina w sosie ananasowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

polędwica wieprzowa 60 dag
ryż długoziarnisty 25 dag
Pęczek dymki 1
rosół instant 1 szklanka
margaryna 4 dag
curry 2 łyżeczki
mąka ziemniaczana 0,5 dag
sól
natka pietruszki do dekoracji
ananas z puszki 1 szt.
Pieprz zielony ziarnisty Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Wieprzowina w sosie ananasowym

1. Ryż ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie (około 20 minut). Dymkę oczyścić, umyć, pokroić w cienkie talarki. Wrzucić do ryżu 5 minut przed końcem gotowania. Osączyć na sitku. Mięso dokładnie umyć, osuszyć, natrzeć solą i białym pieprzem.
2. Na patelni rozgrzać dwie łyżki margaryny, równomiernie podsmażyć wieprzowinę. Zmniejszyć ogień, smażyć dalsze 7-10 minut.
3. Ananasy osączyć na sitku, pokroić na mniejsze kawałki. Mięso zdjąć z patelni, zabezpieczyć przed wystygnięciem. Ananasy podsmażyć na tłuszczu z mięsa, posypać curry i zielonym pieprzem, zalać szklanką rosołu (instant). Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w niewielkiej ilości wody, zagęścić sos, a następnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
4. Mięso pokroić w plastry, ułożyć razem z ryżem i dymką na półmisku, polać sosem (resztę sosu zlać do sosjerki), udekorować natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

patryska76 04.02.2014 12:05
Ciekawe połączenie smaków ;-)
brioszka 04.02.2014 11:11
wygląda super!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak