Polędwiczki wieprzowe z nutą whisky

Polędwiczki wieprzowe z nutą whisky

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Niezwykle delikatne polędwiczki wieprzowe z nutą whisky, którą zawdzięczają marynacie Prymat. Zanurzone w sosie musztardowym są pyszną propozycją na niedzielny obiad.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • polędwica wieprzowa

    500-600 g

Marynata:

  • olej rzepakowy

    1/2 szklanki
  • Marynata o smaku WHISKY

    1 opakowanie

Sos:

  • Musztarda francuska Prymat

    1-2 łyżki
  • natka pietruszki

    2 łyżki
  • śmietana 30%

    1 szklanka
  • rosół

    1 szklanka
  • Pieprz biały mielony Prymat

  • Sól ziołowa jodowana Prymat

  • czosnek

    1 ząbek
  • masło klarowane

    1 łyżka
  • cebula

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Do miseczki wlewamy olej, dodajemy marynatę i dokładnie mieszamy. W powstałej marynacie dokładnie obtaczamy mięso i odstawiamy na 30 minut do lodówki.

2. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła klarowanego i smażymy połówkę cebuli posiekaną w drobną kostkę. Przyprawiamy solą ziołową i smażymy około minuty.

3. Siekamy ząbek czosnku i dokładamy do cebuli. Dodajemy musztardę francuską, rosół i śmietanę. Przyprawiamy pieprzem białym.

4. Wyjmujemy z lodówki polędwiczkę wieprzową i rumienimy ją na patelni po minucie z każdej strony na niewielkiej ilości oleju rzepakowego.

5. Do naczynia żaroodpornego wkładamy mięso oraz pozostałą część marynaty. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika mięso musi „ odpocząć” ok. 4- 5 minut.

6. Tak przygotowane polędwiczki podajemy z sosem oraz drobno posiekaną natką pietruszki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat