Wieprzowina nadziewana wątróbką drobiową

Wieprzowina nadziewana wątróbką drobiową

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Polecam bardzo smaczną pieczeń wieprzową nadzianą wątróbką drobiową. Taka wieprzowina to dla smakoszy wątróbki coś pysznego, ale i nie tylko dla smakoszy wątróbki
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na farsz:

  • wątróbka drobiowa

    250 gramów
  • pieczarki

    200 gramów
  • boczek wędzony

    100 gramów
  • cebula

    1 sztuka
  • bułka tarta

    3 łyżki
  • masło 82%

    100 gramów
  • jajko

    1 sztuka
  • natka pietruszki

    0.5 pęczka
  • tymianek Prymat

    1 łyżeczka
  • sól

    1 szczypta
  • czarny pieprz mielony Prymat

    1 szczypta

Dodatkowo:

  • szynka wieprzowa

    800 gramów
  • bulion

    0.5 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso oczyścić, umyć i osuszyć. Ponacinać i rozbić na cienki placek. Pieczarki po oczyszczeniu pokroić w plastry i podsmażyć razem z pokrojonym w kostkę boczkiem wędzonym. Na rozgrzanym maśle podsmażyć obraną pokrojoną cebulę,do cebuli dodać oczyszczoną wątróbkę i razem podsmażać. Zdjąć z ognia i wystudzić a następnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa.
Podsmażony boczek z pieczarkami połączyć ze zmieloną wątróbką. Dodać posiekaną natkę pietruszki, tymianek oraz pieprz i sól do smaku. Dodać bułkę tartą oraz jajko.
Całość dokładnie wymieszać. Masę z wątróbki rozsmarować na płacie mięsa, zwinąć w roladę, obwiązać nitką kuchenną lub spiąć wykałaczkami. Roladę obsmażyć na rozgrzanym maśle z każdej strony, a następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i włożyć do nagrzanego piekarnika do 170 - 180 stopni i piec do miękkości mięsa podlewając od czasu do czasu sosem wytworzonym podczas pieczenia. W razie konieczności podlać bulionem. Podajemy z kopytkami albo kluskami z dodatkiem ulubionej kapusty.

Bożena Matuszczyk
Sól i pieprz do smaku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

15.07.2018 14:17
Głos oddany.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat