Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wieprzowa galareta z grzybami Zewy

2.0
(3)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Często robię galaretkę drobiową i wieprzową, ale nie z grzybami. Ciekawa smaku galarety z grzybami zrobiłam ją. I muszę przyznać, że jest to fajna, ciekawa w smaku galareta. Na pewno jeszcze nie raz zagości na moim stole.

Składniki:

składniki główne

golonka wieprzowa 2 sztuki
grzyby suszone 1 garść
marchew 2 sztuki

składniki dodatkowe

Liść laurowy suszony Prymat 2 liście
ziele angielskie 4 ziarna
sól do smaku 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 0.25 łyżeczki
korzeń pietruszki 1 sztuka
seler korzeniowy 1 kawałek
woda 1.5 litra

Porada

Do galarety najlepiej użyć grzybów suszonych. Można dać wcześniej zebrane lub świeże i ususzyć je.

Przepis i sposób przygotowania na: Wieprzowa galareta z grzybami Zewy

Golonki umyć i umieścić w garnku.
Dodać obrane i umyte warzywa i zalać wodą ale tylko aby zakryły golonki inaczej nasz wywar będzie za wodnisty i galareta się nie zetnie.
Potem przyprawy i gotować golonki na małym ogniu do miękkości (gdy marchewka będzie miękka można ją wyjąć i gotować golonki dalej).
Grzyby namoczyć a potem ugotować w drugim garnku.
Odcedzić je, odcisnąć jeszcze z nadmiaru wody i posiekać na mniejsze kawałki.
gdy golonki się ugotują wyjąc je z wody, przestudzić i obrać (zostawić samo mięso).
Mięso z golonek pokroić, dodać grzyby i pokrojone marchewki.
Wszystko delikatnie pomieszać i umieścić w miseczkach.
Składniki w miskach zalać bulionem z gotowania golonek (najlepiej użyć sitka aby ewentualne nieczystości zostały na sitku).
Po przestygnięciu naczynia wstawić do lodówki aby galareta dobrze się ścięła.
Przed podaniem skropić octem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak