Przepis i sposób przygotowania na: Wieprzowa galareta z grzybami Zewy
Golonki umyć i umieścić w garnku.
Dodać obrane i umyte warzywa i zalać wodą ale tylko aby zakryły golonki inaczej nasz wywar będzie za wodnisty i galareta się nie zetnie.
Potem przyprawy i gotować golonki na małym ogniu do miękkości (gdy marchewka będzie miękka można ją wyjąć i gotować golonki dalej).
Grzyby namoczyć a potem ugotować w drugim garnku.
Odcedzić je, odcisnąć jeszcze z nadmiaru wody i posiekać na mniejsze kawałki.
gdy golonki się ugotują wyjąc je z wody, przestudzić i obrać (zostawić samo mięso).
Mięso z golonek pokroić, dodać grzyby i pokrojone marchewki.
Wszystko delikatnie pomieszać i umieścić w miseczkach.
Składniki w miskach zalać bulionem z gotowania golonek (najlepiej użyć sitka aby ewentualne nieczystości zostały na sitku).
Po przestygnięciu naczynia wstawić do lodówki aby galareta dobrze się ścięła.
Przed podaniem skropić octem.