Wieprzowa galareta z grzybami Zewy

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Często robię galaretkę drobiową i wieprzową, ale nie z grzybami. Ciekawa smaku galarety z grzybami zrobiłam ją. I muszę przyznać, że jest to fajna, ciekawa w smaku galareta. Na pewno jeszcze nie raz zagości na moim stole.

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

składniki główne

  • golonka wieprzowa

    2 sztuki
  • grzyby suszone

    1 garść
  • marchew

    2 sztuki

składniki dodatkowe

  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 liście
  • ziele angielskie

    4 ziarna
  • sól do smaku

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    0.25 łyżeczki
  • korzeń pietruszki

    1 sztuka
  • seler korzeniowy

    1 kawałek
  • woda

    1.5 litra
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Golonki umyć i umieścić w garnku.
Dodać obrane i umyte warzywa i zalać wodą ale tylko aby zakryły golonki inaczej nasz wywar będzie za wodnisty i galareta się nie zetnie.
Potem przyprawy i gotować golonki na małym ogniu do miękkości (gdy marchewka będzie miękka można ją wyjąć i gotować golonki dalej).
Grzyby namoczyć a potem ugotować w drugim garnku.
Odcedzić je, odcisnąć jeszcze z nadmiaru wody i posiekać na mniejsze kawałki.
gdy golonki się ugotują wyjąc je z wody, przestudzić i obrać (zostawić samo mięso).
Mięso z golonek pokroić, dodać grzyby i pokrojone marchewki.
Wszystko delikatnie pomieszać i umieścić w miseczkach.
Składniki w miskach zalać bulionem z gotowania golonek (najlepiej użyć sitka aby ewentualne nieczystości zostały na sitku).
Po przestygnięciu naczynia wstawić do lodówki aby galareta dobrze się ścięła.
Przed podaniem skropić octem.

ZEWA
Do galarety najlepiej użyć grzybów suszonych. Można dać wcześniej zebrane lub świeże i ususzyć je.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat