Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

wieniec z cynamonem i p

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 1 szklanka
margaryna roztopiona 60 g
cukier 2 łyżki
margaryna roztopiona 100 g
cukier 4 łyżki
margaryna roztopiona 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: wieniec z cynamonem i p

Kroki postępowania

1
Składniki ;
4 szklanki mąki pszennej
1 łyżka soli
1 szklanka ciepłego mleka
30 g świeżych drożdzy
60 g roztopionej margaryny
2 żółtka jaj
2 łyżki cukru

Nadzienie wianka:
100 g roztopionej margaryny
4 łyżki cukru
1 opakowanie cynamonu Prymat
płatki migdałowe



Mleko podgrzewamy ,dodajemy do niego cukier i wykruszamy drożdże.
Mieszamy, a następnie odstawiamy do podrośnięcia.
Do miski wsypujemy mąkę , sól, dodajemy żółtka i roztopioną margarynę . Wlewamy podrośnięty rozczyn.
Krok 1 - wieniec z cynamonem i  p foto
2
Roztopioną margarynę mieszamy z cukrem i cynamonem.
Krok 2 - wieniec z cynamonem i  p foto
3
Wyrabiamy ciasto około 15 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę by urosło.
Krok 3 - wieniec z cynamonem i  p foto
4
Po tym czasie wykładamy je na stolnice i kroimy na 2 równe części.
Każdą wałkujemy na prostokątne placki o grubości około 1 cm.
Krok 4 - wieniec z cynamonem i  p foto
5
Smarujemy nim każdy placek , posypujemy migdałowymi płatkami i zwijamy ściśle w rulon.
Krok 5 - wieniec z cynamonem i  p foto
6
Ostrym nożem kroimy rulony na pół wzdłuż, zostawiając 1 cm złączony.
Krok 6 - wieniec z cynamonem i  p foto
7
Przeplatamy jak warkocz, sklejamy końce ze sobą.
Przekładamy na posmarowaną margaryną i odsypaną mąką blaszkę
Krok 7 - wieniec z cynamonem i  p foto
8
Odstawiamy na 15 minut by trochę podrosło, a następnie smarujemy rozmąconym białkiem.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C.
Warkocze pieczemy 20 - 25 minut .
Krok 8 - wieniec z cynamonem i  p foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 18.12.2013 22:48
bardzo apetycznie wygląda
Bernadeta1 23.10.2013 00:44
super wyszło to ciasto, pycha
Łukasz15 02.09.2013 09:35
Dla mnie super
anemon 28.03.2013 08:36
Drożdżowy wieniec z cynamonem pięknie się prezentuje.
pacpaw 17.03.2013 10:21
chyba się wezmę za wypieki
pestka 07.03.2013 08:49
ciasta drozdzowe zawsze kojarza mi sie ze świętami - pyszne i domowe
caralajna 06.03.2013 21:06
fajna technika wykonania, efektowny koniec
alaaa 05.03.2013 20:02
pachnący i pyszny wieniec
olkaaa 04.03.2013 09:04
ciekawy przepis
Monika58 03.03.2013 22:15
pyszne i aromatyczne :)
Mysiunia 03.03.2013 17:30
Dziękuję za zgłoszenie - przepis został przyjęty do konkursu :)
Katarzyna/kate1980 02.03.2013 20:32
świetnie wygląda
anemon 02.03.2013 13:16
Nie ma to jak drożdżowe ciasto, a jeszcze jak pachnące cynamonem...
Mira85 02.03.2013 13:00
ciekawy przepis, musze wypróbować
romanrafal
romanrafal 02.03.2013 08:51
bardzo smaczny przepis
Wiesława1 02.03.2013 07:49
Napewno wypróbuję jak inne smakołyki od Ciebie
teresa18 01.03.2013 23:31
piękne i smaczne zawijaski
Sroczka 01.03.2013 23:13
Bardzo smakowicie wygląda. Zjadłabym kawałeczek.
Gracer 01.03.2013 20:00
lubie takie wianuszki nigdy nie piekłem
Zdzisław 01.03.2013 18:47
dla mnie jest najlepsze z kawą zbożową lub zimnym mlekiem
Rafał3 01.03.2013 18:22
uwielbiam
Boska_Agatka 01.03.2013 17:54
świetne polecam
IZABELA29 01.03.2013 17:31
zrób, bo warto poczuc ten zapach cynamonu podczas pieczenia
wiola333 01.03.2013 17:22
smakowicie wygląda też zrobię taki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak