Przepis i sposób przygotowania na: wieniec z cynamonem i p
Kroki postępowania
4 szklanki mąki pszennej
1 łyżka soli
1 szklanka ciepłego mleka
30 g świeżych drożdzy
60 g roztopionej margaryny
2 żółtka jaj
2 łyżki cukru
Nadzienie wianka:
100 g roztopionej margaryny
4 łyżki cukru
1 opakowanie cynamonu Prymat
płatki migdałowe
Mleko podgrzewamy ,dodajemy do niego cukier i wykruszamy drożdże.
Mieszamy, a następnie odstawiamy do podrośnięcia.
Do miski wsypujemy mąkę , sól, dodajemy żółtka i roztopioną margarynę . Wlewamy podrośnięty rozczyn.
Każdą wałkujemy na prostokątne placki o grubości około 1 cm.
Przekładamy na posmarowaną margaryną i odsypaną mąką blaszkę
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C.
Warkocze pieczemy 20 - 25 minut .