Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wieniec z cynamonem

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 1 kg
drożdże 10 dag
mleko 2% 1,5 szklanki
żółtko jajek 4 sztuki
cukier 135 g
cukier waniliowy 1 łyżeczka
olej rzepakowy 1/2 szklanki
kurkuma 1/2 łyżeczki

na wierzch

cynamon
cukier
białko 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Wieniec z cynamonem

Kroki postępowania

1
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, poaostawić do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać dodać sól, ciepłe mleko, żółtka ubite z cukrem , olej. , cukier waniliowy i wyrośnięte drożdże.
Ciasto wyrobić i odstawić do wyrośnięcia.
Krok 1 - Wieniec z cynamonem foto
2
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kilka prostokątów.
Ciasto wysmarować rozmąconym białkiem z odrobiną cukru , następnie posypać cynamonem zmieszanym z cukrem. Zwinąć w rulon , przeciąć na pół, zostawiając jeden brzeg nienacięty .
Następnie zwijamy połówki ciasta.
Krok 2 - Wieniec z cynamonem foto
3
Zwinięte ciasto formujemy w okrąg , i delikatnie maskujemy łączenie .
Przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia , jak podrośnie pieczemy w 180 C.
Krok 3 - Wieniec z cynamonem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 02.06.2016 08:44
Super ! a do tego szklanka mleka.........
Renata9 01.06.2016 23:05
Fajny deserek
Wiktoria29 01.06.2016 21:11
zjadłabym chętnie kawałek
Bernadeta1 01.06.2016 19:04
pięknie i na pewno smacznie wygląda to ciasto
Stenka 01.06.2016 19:02
apetycznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak