Przepis i sposób przygotowania na: Wieniec drożdżowy z orzechami i czekoladą
Kroki postępowania
Ciasto drożdżowe
mąka 500 g
cukier 6 łyżek
jajko 1 szt
drożdże 30 g
masło 50 g
mleko 250 ml
Krem czekoladowo- orzechowy:
kuwertura mleczna 2 kostki
orzechy laskowe 100g
śmietanka 18% 100ml
kakao 1 łyżeczka
Drożdże wkruszyć do miski, dodać łyżkę cukru i utrzeć.
Następnie dodać łyżkę mąki i trzy łyżki ciepłego mleka (odmierzamy ze składników potrzebnych do zrobienia ciasta) i utrzeć zaczyn.
Odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut
Zagnieść jednolite i elastyczne ciasto.
Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Następnie przesypać na ścierkę- uwaga brudzi- zwinąć i pocierać mocno, żeby uprażona skórka odeszła.
Następnie orzechy bardzo drobno siekamy, lub mielimy
Następnie dodajemy orzechy, śmietankę i kakao.
Podgrzewamy do dokładnego połączenia składników.
Na koniec można zmiksować blenderem- ja tego nie robiłam, bo orzechy były drobno posiekane i nie chciałam robić ich na miazgę
Pierwszą i drugą warstwę obficie smarujemy kremem zostawiając margines brzegu na około centymetr
Nie tniemy do samego środka
Ciasto pieczemy w temp 180 st C przez około 40 minut- ja sprawdzałam na suchość patyczka
SMACZNEGO!!!