Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wieniec drożdżowy z orzechami i czekoladą

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 500 g

Przepis i sposób przygotowania na: Wieniec drożdżowy z orzechami i czekoladą

Kroki postępowania

1
Składniki:

Ciasto drożdżowe
mąka 500 g
cukier 6 łyżek
jajko 1 szt
drożdże 30 g
masło 50 g
mleko 250 ml

Krem czekoladowo- orzechowy:
kuwertura mleczna 2 kostki
orzechy laskowe 100g
śmietanka 18% 100ml
kakao 1 łyżeczka



Drożdże wkruszyć do miski, dodać łyżkę cukru i utrzeć.
Następnie dodać łyżkę mąki i trzy łyżki ciepłego mleka (odmierzamy ze składników potrzebnych do zrobienia ciasta) i utrzeć zaczyn.
Odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut
Krok 1 - Wieniec drożdżowy z orzechami i czekoladą foto
2
Po wyrośnięciu zaczynu dodać do niego resztę mąki i cukru, wbić jajko, wlać podgrzane mleko i masło.
Zagnieść jednolite i elastyczne ciasto.
Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Krok 2 - Wieniec drożdżowy z orzechami i czekoladą foto
3
W tym czasie orzechy wysypać na blaszkę i wstawić do mocno nagrzanego piekarnika na około 7 minut- tak żeby się uprażyły.
Następnie przesypać na ścierkę- uwaga brudzi- zwinąć i pocierać mocno, żeby uprażona skórka odeszła.
Następnie orzechy bardzo drobno siekamy, lub mielimy
Krok 3 - Wieniec drożdżowy z orzechami i czekoladą foto
4
Czekoladę roztapiamy w rondelku na kąpieli wodnej.
Następnie dodajemy orzechy, śmietankę i kakao.
Podgrzewamy do dokładnego połączenia składników.
Na koniec można zmiksować blenderem- ja tego nie robiłam, bo orzechy były drobno posiekane i nie chciałam robić ich na miazgę
Krok 4 - Wieniec drożdżowy z orzechami i czekoladą foto
5
Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zarabiamy, dzielimy na trzy części i każdą wałkujemy na wielkość formy do pieczenia.
Pierwszą i drugą warstwę obficie smarujemy kremem zostawiając margines brzegu na około centymetr
Krok 5 - Wieniec drożdżowy z orzechami i czekoladą foto
6
Wierzchnią warstwę dociskamy dokładnie do brzegów ciasta
Krok 6 - Wieniec drożdżowy z orzechami i czekoladą foto
7
Następnie bardzo ostrym nożem, lub kołem do krojenia pizzy robimy nacięcia- najpierw równo na 4, później na 8 i na 16.
Nie tniemy do samego środka
Krok 7 - Wieniec drożdżowy z orzechami i czekoladą foto
8
Każdy kawałek wywijamy na zmianę raz w jedną raz w drugą stronę, kręcąc po dwa razy
Krok 8 - Wieniec drożdżowy z orzechami i czekoladą foto
9
Aż powstanie kwiat
Krok 9 - Wieniec drożdżowy z orzechami i czekoladą foto
10
Ponieważ ciasto rośnie dość szybko, trzeba się troszkę streścić z tym zadaniem- następnie nakładamy pierścień, ale nie zamykamy go -służy tylko żeby ciasto się nie rozlało na boki.

Ciasto pieczemy w temp 180 st C przez około 40 minut- ja sprawdzałam na suchość patyczka


SMACZNEGO!!!
Krok 10 - Wieniec drożdżowy z orzechami i czekoladą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 05.03.2014 19:52
wygląda przepięknie :)
IwonaDD 05.03.2014 08:50
śliczna gwiazda i pomysłowa
Kejti 28.02.2014 19:50
Pyszności,poproszę kawałek :-)
idealme 28.02.2014 11:11
musi być pyszny!
stokrotka 23.02.2014 23:28
super pomysł!
misia53 23.02.2014 22:27
pięknie wykonane
teresa18 23.02.2014 20:27
To cos dla mnie
Gracer 23.02.2014 20:20
super przepis
halina17 23.02.2014 20:17
Ładnie wygląda wieniec.
Monika78 23.02.2014 20:15
super, prezentuje się rewelacyjnie
wwwiolka 23.02.2014 20:13
Przepięknie wygląda.
Poison1988 23.02.2014 19:43
przepiękny wieniec :) drożdżowe dzieło sztuki :)
adelajda 23.02.2014 18:57
rewelacyjnie wykonany wieniec :)
Aleksandra/Olcia 23.02.2014 18:31
cudny wieniec mniam
norweska20 23.02.2014 18:25
wspaniały ..super wykonanie
mufinka79 23.02.2014 18:18
Pięknie wykonane ciasto. Moje smaki = uwielbiam czekoladę i orzechy :)
Ankha 23.02.2014 18:08
Jest zauroczona tym sposobem wykręcania ciasta,kiedyś się odważę i też takie zrobię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak