Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wieniec drożdżowy na białkach

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 500 g
cukier 150 g
cukier waniliowy 2 łyżeczki
białko 5 szt
masło 100 g
kefir 1/2 szklanki
drożdże 7 g

Przepis i sposób przygotowania na: Wieniec drożdżowy na białkach

Ciasto jest zmodyfikowaną bazą którą stosuję od dłuższego czas do strucli oraz przeróżnych ciast drożdżowych. Mleko zastąpiłam kefirem, a zamiast 3 jaj dałam 5 białek. Chciałam by ciasto było mniej puszyste ale też nie zbite. Wyszło idealne:)

Z przepisu wyszło ciasto na dwa wypieki, wieniec i chałkę. Chałkę będę piekła w formie na keksa.

na 2 wieńce
- 500g mąki tortowej
- 150g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- 5 białek
- 100g masła 82%
- 1/2 szklanki kefiru
- 1 op drożdży instant (7g)

- 1 jajko do posmarowania
- forma 26cm okrągła z kominkiem

Masło rozpuściłam, kefir wyciągnęłam chwilkę wcześniej. Dodałam jaja, cukier, mąkę i drożdże. Wyrabiałam tak długo aż masa będzie jednolita. Jak ciasto zacznie odchodzić od rąk, przełóż do miski i przykryj ścierką. Odstaw na około 1h. (Drożdże instant nie potrzebują osobnego wyrastania) Jeśli ciasto podwoi swoją objętość, przełóż do formy i ponownie odstaw na 30-45 min.

Połowę ciasta zamroziłam. Z pozostałej część uformowałam na długość strucli, przekroiłam wzdłuż na pół by spleć długie kawałki w prosty wieniec. Końce warkocza lekko skleiłam dociskając. Formę wysmarowałam masłem i ostrożnie przełożyłam do niej wieniec. Posmarowałam roztrzepanym jajem.


Piekłam w piekarniku gazowym, nagrzanym na 180 stopni przez 30 min. Piekarnik wyłączyłam i zostawiłam tam ciasto jeszcze na 10 min.

Ciasto wyszło wybrzuszone z jednej strony co wygląda bardzo efektownie.

Smacznych Świąt Wielkanocnych życzę:)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

goofy9 18.04.2013 23:33
super przepis, często na etapie pieczenia zbiera mi się nadmiar białek
iziona 28.03.2013 15:18
Piękny !! bardzo mi się podoba :)
Noruas 28.03.2013 12:51
Ładny i smaczny, akurat na święta. Jak znajdę czas, wypróbuję :)
Dorota_31_ 28.03.2013 12:30
rewelacyjny na Święta
dodi 28.03.2013 11:51
przepiękny!!!!!!!!!!
reniatka 28.03.2013 11:42
bardzo fajny wieniec juz czuje sie Świeta
mufinka79 28.03.2013 11:08
Prezentuje się smakowicie, jestem ciekawa jaki jest i może wypróbuje przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak