Przepis i sposób przygotowania na: Wieniec drożdżowy na białkach
Z przepisu wyszło ciasto na dwa wypieki, wieniec i chałkę. Chałkę będę piekła w formie na keksa.
na 2 wieńce
- 500g mąki tortowej
- 150g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- 5 białek
- 100g masła 82%
- 1/2 szklanki kefiru
- 1 op drożdży instant (7g)
- 1 jajko do posmarowania
- forma 26cm okrągła z kominkiem
Masło rozpuściłam, kefir wyciągnęłam chwilkę wcześniej. Dodałam jaja, cukier, mąkę i drożdże. Wyrabiałam tak długo aż masa będzie jednolita. Jak ciasto zacznie odchodzić od rąk, przełóż do miski i przykryj ścierką. Odstaw na około 1h. (Drożdże instant nie potrzebują osobnego wyrastania) Jeśli ciasto podwoi swoją objętość, przełóż do formy i ponownie odstaw na 30-45 min.
Połowę ciasta zamroziłam. Z pozostałej część uformowałam na długość strucli, przekroiłam wzdłuż na pół by spleć długie kawałki w prosty wieniec. Końce warkocza lekko skleiłam dociskając. Formę wysmarowałam masłem i ostrożnie przełożyłam do niej wieniec. Posmarowałam roztrzepanym jajem.
Piekłam w piekarniku gazowym, nagrzanym na 180 stopni przez 30 min. Piekarnik wyłączyłam i zostawiłam tam ciasto jeszcze na 10 min.
Ciasto wyszło wybrzuszone z jednej strony co wygląda bardzo efektownie.
Smacznych Świąt Wielkanocnych życzę:)