Wielkanocny żurek Christophera.

Wielkanocny żurek Christophera.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda

    1,5 litra
  • borowiki

    3 szt
  • liście laurowe Prymat

    2 szt
  • ziele angielskie

    5 szt
  • kiełbasa biała

    80 dag
  • bulion drobiowy

    2 szt
  • ząbki czosnku

    6 szt
  • cebula

    2 szt
  • boczek wędzony

    30 dag
  • Chrzan śmietankowy Smak

    2 łyżki
  • zakwas

    1 but
  • śmietana 18 proc

    0,5 litra
  • majeranek Prymat

    1 łyżka
  • pieprz czarny mielony

  • cukier

    0,5 łyżeczki
  • przyprawa do potraw Kucharek

    0,5 łyżki
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Wielkanocny żurek Christophera. foto
1. Wlać wodę do garnka
2. Dodać do wody – borowiki, liście laurowe, ziele angielskie i białą kiełbasę
3. Od zagotowania, zmniejszyć gaz i gotować kiełbasę 10 minut.
Krok 2 - Wielkanocny żurek Christophera. foto
4. Kiełbasę wyjąć z garnka
Krok 3 - Wielkanocny żurek Christophera. foto
5. Na patelnię wlać trochę oleju, przesmażyć czosnek, krótko, żeby nie spalić. Aromat czosnku ma się uwolnić i połączyć z olejem
Krok 4 - Wielkanocny żurek Christophera. foto
6. Czosnek dodać do wywaru po kiełbasie , który oczywiście cały czas gotujemy na małym gazie
7. Cebulę również przesmażyć na patelni, pod koniec oprószyć 1 łyżką mąki, wymieszać i dodać do wywaru
Krok 5 - Wielkanocny żurek Christophera. foto
8. Tak samo postępujemy z boczkiem
9. Dodając boczek staramy się nie dodawać oleju na którym smażymy
Krok 6 - Wielkanocny żurek Christophera. foto
10. Ugotowaną białą kiełbasę, pokroić w pól talarki, przesmażyć i dodać do pozostałych składników w garnku
Krok 7 - Wielkanocny żurek Christophera. foto
Pod koniec smażenia kiełbasy wsypać majeranek.
Krok 8 - Wielkanocny żurek Christophera. foto
11. Chwilę pogotować i dodać chrzan, zakwas, majeranek, cukier, przyprawę Kucharek i pieprz
Krok 9 - Wielkanocny żurek Christophera. foto
12. Na koniec śmietanę, doprowadzić do zagotowania, ale ze śmietana już nie gotować
Krok 10 - Wielkanocny żurek Christophera. foto
Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Malinka

22.04.2014 22:08
Pewnie smakował i to bardzo :)

malaczarna23

20.04.2014 10:25
uwielbiam taki żurek z białą kiełbaską

luna76

19.04.2014 21:37
fantastyczny !!!

Małgorzata9

19.04.2014 21:18
rewelacyjny żurek

Alex_M

19.04.2014 20:54
pysznościowa zupa!

Renata9

19.04.2014 19:53
super ten żurek

pajbek

19.04.2014 18:39
Pyszny, wypróbuję :-)

Aleksandra/Olcia

19.04.2014 18:04
nie przepadam za żurkiem

2milutka

19.04.2014 17:59
Rewelacyjny!

IwonaDD

19.04.2014 17:23
pyszności!!!!!!!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat