Wielkanocny żur dla bezmięsnych

Wielkanocny żur dla bezmięsnych

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bulion warzywny

    2 litr
  • liść laurowy

    2 sztuka
  • ziele angielskie

    5 sztuka
  • czarny pieprz ziarna

    6 sztuka
  • zakwas

    250 ml
  • świeży chrzan

    1 łyżka
  • majeranek

    1 łyżeczka
  • jaja na twardo

    3 sztuka
  • sól czosnkowa

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ugotuj wywar z warzyw, dodaj przyprawy, dodaj kapelusze prawdziwków, wlej zakwas i mieszaj aby nie porobiły się kluski
dodaj świeżo tarty chrzan, jogurt i mieszaj.
Teraz dopraw solą jeśli tego wymaga i dopraw majerankiem.
Do misy żuru włóż jajo i podawaj.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

goofy9

28.04.2013 22:31
uwielbiam żury i barszcze białe

pestka

08.04.2013 19:46
bardzo dobry żurek dla mnie

mufinka79

20.03.2013 17:36
Uwielbiam żurek z jajeczkiem :)

halina17

12.03.2013 17:58
Dobry żurek nie tylko na Wielkanoc.

Piotr-21

12.03.2013 16:01
bardzo smaczny

miki47

12.03.2013 14:48
bardzo pyszne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat