Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XV: Pierś z gęsi z purée pietruszkowym, odc. 33

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(39)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Wykwintny obiad w klimacie kuchni polskiej, czyli przepis na pierś z gęsi w towarzystwie purée pietruszkowego. 

Składniki:

pierś z gęsi 1 sztuka

Marynata:

miód gryczany 1 łyżka
Musztarda czeska Prymat 3 łyżeczki
nalewka z pigwy 50 mililitrów
Cząber suszony Prymat 1 łyżeczka

Purée:

korzeń pietruszki 4 sztuki
mleko 1 litr
masło klarowane 2 łyżki
śmietanka kremówka 36% 1/2 szklanki

Do smaku:

Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
Chili z solą morską Prymat w młynku do smaku

Do dekoracji:

pistacje 2 łyżki
chrzan z żurawiną Smak 2 łyżeczki
kiełki groszku cukrowego garść

Porada

Dlaczego korzeń pietruszki gotujemy w mleku? Dzięki temu purée będzie miało delikatniejszy, a zarazem wyrazisty smak. Tłuszcz z pieczonej gęsi możemy przelać do pojemnika i zamrozić. Świetnie się sprawdzi do aromatyzowania np. ziemniaków.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XV: Pierś z gęsi z purée pietruszkowym, odc. 33

Przepis na pierś z gęsi autorstwa doświadczonego szefa kuchni, Roberta Sowy. Dzięki marynacie na bazie miodu gryczanego, nalewki z pigwy, musztardy czeskiej i cząbru, gęsina zyskuje wyjątkowy, bardzo delikatny smak i aromat. Do pieczonego mięsa znakomicie pasuje śmietankowe puree z pietruszki. 

Pierś z gęsi to idealna propozycja na uroczysty obiad, święta, eleganckie przyjęcie lub romantyczną kolację we dwoje.

Jak zrobić pierś z gęsi z puree pietruszkowym?

1

W misce łączymy miód, musztardę, nalewkę z pigwy i cząber.

2

Pierś z gęsi wkładamy do brytfanki skórą do góry i pędzelkiem dokładnie rozprowadzamy po niej marynatę. Pozostałą część marynaty wlewamy do brytfanki. Naczynie z przykrywką wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pieczemy ok. 2 godziny z opcją termoobiegu.

3

W drugiej połowie pieczenia gęsi, możemy przygotować purée. Obraną i pokrojoną na duże kawałki pietruszkę zalewamy w garnku mlekiem i gotujemy do miękkości.

4

Do odcedzonej pietruszki dodajemy masło klarowane, śmietankę kremówkę, gałkę muszkatołową oraz sól z pieprzem do smaku, a następnie miksujemy składniki na gładki krem.

5

Po wyjęciu mięsa z pieca, oddzielamy je od kości i kroimy na mniejsze kawałki.

Jak podać pierś z gęsi? Na dużym talerzu wykładamy gęsinę z purée posypanym posiekanymi orzechami pistacjowymi. Dodajemy chrzan z żurawiną i dekorujemy danie kiełkami groszku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak