Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XV: Pierś z gęsi z purée pietruszkowym, odc. 33
Przepis na pierś z gęsi autorstwa doświadczonego szefa kuchni, Roberta Sowy. Dzięki marynacie na bazie miodu gryczanego, nalewki z pigwy, musztardy czeskiej i cząbru, gęsina zyskuje wyjątkowy, bardzo delikatny smak i aromat. Do pieczonego mięsa znakomicie pasuje śmietankowe puree z pietruszki.
Pierś z gęsi to idealna propozycja na uroczysty obiad, święta, eleganckie przyjęcie lub romantyczną kolację we dwoje.
Jak zrobić pierś z gęsi z puree pietruszkowym?
W misce łączymy miód, musztardę, nalewkę z pigwy i cząber.
Pierś z gęsi wkładamy do brytfanki skórą do góry i pędzelkiem dokładnie rozprowadzamy po niej marynatę. Pozostałą część marynaty wlewamy do brytfanki. Naczynie z przykrywką wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pieczemy ok. 2 godziny z opcją termoobiegu.
W drugiej połowie pieczenia gęsi, możemy przygotować purée. Obraną i pokrojoną na duże kawałki pietruszkę zalewamy w garnku mlekiem i gotujemy do miękkości.
Do odcedzonej pietruszki dodajemy masło klarowane, śmietankę kremówkę, gałkę muszkatołową oraz sól z pieprzem do smaku, a następnie miksujemy składniki na gładki krem.
Po wyjęciu mięsa z pieca, oddzielamy je od kości i kroimy na mniejsze kawałki.