Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

WIELKANOCNY PASZTET Z DROBIU

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

udka kurczaka 1kg
udziec z indyka 1kg
wątróbka drobiowa 50dag
marchew 2szt
pietruszka 2szt
seler 1szt
grzyby suszone 10dag
cebula 2szt
olej 4łyżki
jajko 4szt
koniak 2łyżki
śmietana 36% 1/2szklanki
Liść laurowy suszony Prymat 2szt
sól
pieprz
ziele angielskie 5ziaren
Imbir mielony Prymat łyżeczka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat łyżeczka
chilli

Przepis i sposób przygotowania na: WIELKANOCNY PASZTET Z DROBIU

Kroki postępowania

1
Kurczak, indyk, marchew, pietruszka ,seler, namoczone wcześniej grzyby, liść laurowy i ziele angielskie gotować na małym ogniu z dodatkiem szczypty soli i pieprzu przez 50-60minut, do prawie całkowitego odparowania płynu.
Krok 1 - WIELKANOCNY PASZTET Z DROBIU  foto
2
Gdy mięso będzie łatwo odchodzić od kości , odstawić do ostygnięcia.
Krok 2 - WIELKANOCNY PASZTET Z DROBIU  foto
3
Cebulę pokroić w plastry, zeszklić na dwóch łyżkach oleju, dodać oczyszczone i wypłukane wątróbki. Smażyć razem przez 5minut.
Krok 3 - WIELKANOCNY PASZTET Z DROBIU  foto
4
Ostudzone mięso obrać z kości, zmielić dwa razy z warzywami, wątróbką i cebulą.
Krok 4 - WIELKANOCNY PASZTET Z DROBIU  foto
5
Do masy wbić jajka, dodać śmietanę, doprawić solą, pieprzem, imbirem gałką i łyżeczką chilli. Na końcu wlać koniak i wymieszać.
Krok 5 - WIELKANOCNY PASZTET Z DROBIU  foto
6
Masę przełożyć do foremek wysmarowanych reszta oleju. (ja miałam jedna większą, ale z takiej porcji wychodzi trzy mniejsze pasztety).
Krok 6 - WIELKANOCNY PASZTET Z DROBIU  foto
7
Przykryć folią aluminiową.
Krok 7 - WIELKANOCNY PASZTET Z DROBIU  foto
8
Piec w kąpieli wodnej w temp. 180st. C przez 45-60minut.
Krok 8 - WIELKANOCNY PASZTET Z DROBIU  foto
9
Smacznego!!!
Krok 9 - WIELKANOCNY PASZTET Z DROBIU  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 09.04.2017 18:42
Pewnie pyszny
paula191919 05.09.2015 10:23
pyszniutki! Uwielbiam
Ada-Gaba 03.04.2015 22:57
domowy najlepszy
Krzysztof15 03.04.2015 18:24
bardzo smaczny
mirosława4 03.04.2015 17:51
taki domowy jest najlepszy
cukiereczek 03.04.2015 16:52
domowy najlepszy i ja zabieram się za pieczenie pasztetu
agnieszka214 03.04.2015 15:11
domowy pasztet jest najsmaczniejszy
teresa18 03.04.2015 14:29
apetyczny pasztecik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak