Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanocny pasztet

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ćwiartka z kurczaka 2-3 z rosołu
boczek 200 g
wątróbka drobiowa 200 g
bułka czerstwa 1 sztuka
jajko 2 sztuki
marchew 1 z rosołu
por z rosołu
cebula z rosołu
seler kawałek z rosołu
sól
pieprz
gałka muszkatołowa szczypta
imbir szczypta
cząber 0,5 łyżeczki
lubczyk 0,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanocny pasztet

Boczek ugotować, wątróbkę sparzyć rosołem. Ostudzić. Mięso z kurczaka obrać. Suchą bułkę zalać chochelką rosołu i zostawić aż nasiąknie. Boczek, wątróbkę, mięso z kurczaka i bułkę zmielić przez maszynkę, warzywa: marchewkę, pora, cebulę i kawałek selera również zmielić. Do masy dodać jajka, doprawić solą, pieprzem, dodać po dużej szczypcie imbiru i gałki, wsypać zioła i wyrobić masę. Nałożyć do foremek wyłożonych papierem lub wysmarowanych i wysypanych bułką tartą. Piec około godziny w 180 stopniach (długość pieczenia zależy od wysokości masy, można go wydłużyć, ale lepiej wtedy przykryć wierzch folią, aby się nie spiekł)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 09.03.2014 16:48
dla mnie tak :) w sumie nigdy nie piekłam pasztetu bez wątróbki i nie wiem jak by to wyszło.. masz Kaufland niedaleko? tam często widuję różne podroby. w niemieckim oczywiście ;) jeśli Ci się nie uda, próbuj bez ;)
Klausia 09.03.2014 15:53
Alex mam pytanie bo za pasztet chcę się wziąć pierwszy raz :) Powiedz mi proszę czy wątróbka jest konieczna do pasztetu? Nigdzie w Niemczech jej nie spotkałam...
Noruas 15.02.2014 13:00
Mniam, pyszności ;)
Klausia 02.12.2013 16:54
taki pasztet to bym zjadła, bo sklepowych nie kupuję ;)
Seba 04.08.2013 01:09
Nie ma jak domowy pasztet
Malinka 11.06.2013 13:37
Ja przepadam za takim pasztetem nie tylko przy specjalnych okazjach:D
Dorota59 04.05.2013 15:54
pyszniutki, domowy
Adam/ZUB3R 03.04.2013 08:29
smaczny pasztet
caralajna 30.03.2013 08:50
domowy jest najlepszy, pasztet na Wielkanoc musi być :)
fotoviderek 30.03.2013 07:01
Mam apetyt na taki pasztet. Narobiłaś mi smaku :)
Konczi 29.03.2013 20:18
wspaniale wygląda
gosia56 29.03.2013 14:29
super taki domowy pasztet
Botwinka 29.03.2013 13:21
domowy najlepszy :)
Dorota37 29.03.2013 13:03
Pasztet super. Nie ma ot jak domowy. Podziwiam ciebie że robisz :-)
Łucja 29.03.2013 12:50
nie ma jak domowy pasztet :)
Piotr-21 29.03.2013 12:42
bardzo dobry
Barbara/zuza22_85 29.03.2013 12:19
aż ślinka cieknie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak