Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanocny barszcz chrzanowy

3.0
(16)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

boczek wędzony 0,5 kilograma
zakwas na żur 1 szklanka
korzeń chrzanu 1 kilogram
śmietana 30% 1 szklanka
jajko 3 sztuki
mąka pszenna 3 łyżki
sok z cytryny 2 łyżki
sól
pieprz
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
ziele angielskie 3 sztuki
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 5 sztuki
Kucharek przyprawa do potraw

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanocny barszcz chrzanowy

Do garnka wkładamy boczek wędzony ,listki laurowe,ziarna ziela angielskiego i pieprzu.Zalewamy 4 litrami wody i gotujemy do miękkości mięsa.Wywar przecedzamy,doprawiamy do smaku kucharkiem.Chrzan obieramy i ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach,skrapiamy lekko sokiem z cytryny , dodajemy do barszczu.Gotujemy przez 20 minut , wlewamy zakwas ,gotujemy jeszcze chwilę.Zagęszczamy mąką rozrobioną w wodzie i dodajemy do barszczu.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Zdejmujemy z ognia ,odstawiamy na 30-40 minut żeby barszcz lekko przestygł.Do miski wlewamy śmietanę ,wbijamy jajka i miksujemy,wlewamy po trochu do barszczu ciągle mieszając, uważając żeby śmietana się nie zważyła.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

asiatok 07.03.2016 22:37
Wygląda cudownie!
bogusia 82 09.04.2015 17:27
Dziękuje:)))
Iwusia 08.04.2015 23:08
pięknie wygląda
Ada-Gaba 08.04.2015 22:43
pyszny barszczyk
Adamorek 08.04.2015 20:26
doskonały barszczyk
bogusia 82 08.04.2015 20:04
Dziękuję:)))
Mati13 08.04.2015 19:02
znakomity!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak