Wielkanocny barszcz chrzanowy

Wielkanocny barszcz chrzanowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • boczek wędzony

    0,5 kilograma
  • zakwas na żur

    1 szklanka
  • korzeń chrzanu

    1 kilogram
  • śmietana 30%

    1 szklanka
  • jajka

    3 sztuki
  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • sól

  • pieprz

  • listki laurowe Prymat

    2 sztuki
  • ziele angielskie

    3 sztuki
  • pieprz czarny ziarnisty

    5 sztuki
  • Kucharek przyprawa do potraw

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do garnka wkładamy boczek wędzony ,listki laurowe,ziarna ziela angielskiego i pieprzu.Zalewamy 4 litrami wody i gotujemy do miękkości mięsa.Wywar przecedzamy,doprawiamy do smaku kucharkiem.Chrzan obieramy i ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach,skrapiamy lekko sokiem z cytryny , dodajemy do barszczu.Gotujemy przez 20 minut , wlewamy zakwas ,gotujemy jeszcze chwilę.Zagęszczamy mąką rozrobioną w wodzie i dodajemy do barszczu.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Zdejmujemy z ognia ,odstawiamy na 30-40 minut żeby barszcz lekko przestygł.Do miski wlewamy śmietanę ,wbijamy jajka i miksujemy,wlewamy po trochu do barszczu ciągle mieszając, uważając żeby śmietana się nie zważyła.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

asiatok

07.03.2016 22:37
Wygląda cudownie!

bogusia 82

09.04.2015 17:27
Dziękuje:)))

Iwusia

08.04.2015 23:08
pięknie wygląda

Ada-Gaba

08.04.2015 22:43
pyszny barszczyk

Adamorek

08.04.2015 20:26
doskonały barszczyk

bogusia 82

08.04.2015 20:04
Dziękuję:)))

Mati13

08.04.2015 19:02
znakomity!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat