Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

wielkanocne zajączki

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
drożdże 50 gr
jajko 1 szt
cukier 0,5 szklanki
mleko 3,2% 1/2 szklanki
margryna 50 gr

Przepis i sposób przygotowania na: wielkanocne zajączki

Kroki postępowania

1
w rondelku podgrzewam mleko dodaję margarynę , podgrzewam do momentu aż margaryna się rozpuści odstawiam do ostygnięcia , dodaję pokruszone drożdże . rozczyn odstawiam na 10 minut.
do misy robota wsypuję mąkę dodaję jajko, cukier oraz rozczyn ,całość wyrabiam około 15 minut
Krok 1 - wielkanocne zajączki foto
2
blat posypuję mąką kładę ciasto które przykrywam ściereczką na godzinkę .
Krok 2 - wielkanocne zajączki foto
3
po godzinie ciasto podwoi swą objętość
Krok 3 - wielkanocne zajączki foto
4
ciasto dzielę na części
Krok 4 - wielkanocne zajączki foto
5
formuję ruloniki o dł. około 25 cm .i grubości palca
Krok 5 - wielkanocne zajączki foto
6
zawijam
Krok 6 - wielkanocne zajączki foto
7
kawałek ciasta formuję w kuleczkę ,będzie to ogonek
Krok 7 - wielkanocne zajączki foto
8
wciskam w dziurkę
Krok 8 - wielkanocne zajączki foto
9
układam na blachę
Krok 9 - wielkanocne zajączki foto
10
na 20 minut
przed pieczeniem smaruję roztrzepanym żółtkiem
Krok 10 - wielkanocne zajączki foto
11
piec na złoty kolor w temp. 200 stopni przez 15 minut
Krok 11 - wielkanocne zajączki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jasiek 24.02.2015 11:39
zrobię w tym roku
jasiek 22.01.2015 13:15
super pomysłowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak