Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanocna szynka na kanapki

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziele angielskie 5 ziarenek
Owoc jałowca cały Prymat 10 ziarenek
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1 łyżeczka
kumin rzymski 1/4 łyżeczki
papryczka chili suszona w płatkach 1 łyżeczka
czosnek 5 ząbków
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/4 łyżeczki
Marynata do mięs pikantna Prymat ziołowa 2 łyżki
miód 1 łyżka
ocet balsamiczny 1 łyżka
olej 3 łyżki
Przyprawa do mięs Prymat 1 łyżka
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 1 czubata łyżka
szynka wieprzowa ok. 1,2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanocna szynka na kanapki

Kroki postępowania

1
W moździerzu utrzeć ziele angielskie, owoce jałowca, płatki papryki, ziarenka pieprzu i kumin.
Krok 1 - Wielkanocna szynka na kanapki foto
2
Utarte przyprawy przesypać do miseczki. Dodać do nich przeciśnięty przez praskę czosnek, gałkę muszkatołową, marynatę, miód, ocet balsamiczny, przyprawę do mięs i olej. Wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec dodać do marynaty sól peklową i ponownie wymieszać.
Krok 2 - Wielkanocna szynka na kanapki foto
3
Szynkę oczyścić z błon i nadmiaru tłuszczu, dokładnie natrzeć przygotowaną marynatą. Miskę z szynką w marynacie przykryć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na co najmniej 24 godziny. Co kilka godzin szynkę odwrócić.
Krok 3 - Wielkanocna szynka na kanapki foto
4
Zamarynowane mięso wyjąć z marynaty i zrumienić z każdej strony na suchej, rozgrzanej patelni.
Krok 4 - Wielkanocna szynka na kanapki foto
5
Zrumienioną szynkę ułożyć w naczyniu do zapiekania, naczynie zamknąć. Szynkę piec w 180 stopniach przez godzinę. Po tym czasie zdjąć przykrywkę, a szynkę odwrócić.
Piec ją jeszcze kolejną godzinę w tej samej temperaturze. W czasie drugiej godziny pieczenia mięso polewać co kilkanaście minut marynatą, w której się marynowało wymieszaną pół na pół z wodą.
Upieczoną szynkę dobrze ostudzić. Zimną kroić na cieniutkie plasterki, podawać jako wędlinkę na kanapki.
Krok 5 - Wielkanocna szynka na kanapki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Maridka19 24.08.2016 08:37
Pyszna domowa szyneczka ;)
Renataj 23.08.2016 23:10
Taką szyneczkę to ja chętnie bym zjadła nie tylko w wielkanoc:) Bardzo apetyczna szynka:)
dodi 23.08.2016 21:45
pysznie wygląda
MAR3STA 23.08.2016 21:33
Uwielbiam taką szynkę
olkaaa 23.08.2016 21:01
muszę zrobić
Marta1986 23.08.2016 20:30
pysznosci mniam
Alex_M 23.08.2016 19:32
pyszna szyneczka :)
agnieszka214 23.08.2016 17:36
lubie bardzo domowe miesko
Malinka 23.08.2016 17:21
Pysznie się zapowiada :)
Stenka 23.08.2016 15:57
Taka szynka nie musi być tylko na Wielkanoc

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak