Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanocna szarlotka imbirowa

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 30 dag
margaryna 18 dag
cukier puder 10 dag
jajko 1 małe
proszek do pieczenia 1 pełna łyżeczka
kurkuma 1 1/3 łyżeczki
Imbir mielony Prymat 1/2 łyżeczki

nadzienie

jabłko kwaśne 120 dag
cynamon Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanocna szarlotka imbirowa

Kroki postępowania

1
Do przesianej mąki dodajemu proszek do pieczenia, kurkumę, imbir, cukier puder i pokrojoną chłodną margarynę .Wbijamy całe jajko i zagniatamy ciasto , najpierw nożem potem ręcznie. Ciasto zawijamy w folię i na chwilę wstawiamy do lodówki.
Krok 1 - Wielkanocna szarlotka imbirowa foto
2
Tortownicę 24 cm. smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą.
Około 2/3 ciasta wykładamy na spód tortownicy, posypujemy bułką tartą.
Tortownicę wstawiamy do lodówki.

Krok 2 - Wielkanocna szarlotka imbirowa foto
3
Obieramy i ścieramy jabłka na średniej tarce. Odlewamy ewentualny nadmiar soku i dodajemy 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej. Jabłka wykładamy na ciasto w tortownicy .
Krok 3 - Wielkanocna szarlotka imbirowa foto
4
Z reszty ciasta wykrawamy dowolne wzorki z foremek.
Nakładamy je na jabłka delikatnie dociskając.
Ciasto pieczemy ok. 50 minut w 180 C.
Krok 4 - Wielkanocna szarlotka imbirowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 29.03.2016 14:28
super wyszła :)
mysza75 29.03.2016 11:52
pyszna szarlotka palce lizać :-)
gosia56 29.03.2016 10:52
pyszna szarlotka
Krystyna32 29.03.2016 10:03
pyszne ciasto
gusia1000 29.03.2016 00:08
Dobre ciasto.
2milutka 28.03.2016 21:23
fajnie wygląda :)
Franciszek 28.03.2016 20:34
Ładne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak