Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanocna baba drożdżowa
Przygotować zaczyn: drożdże, 3 łyżeczki cukru, 6 łyżeczek mąki rozrobić dokładnie w lekko ogrzanym mleku i odstawić do wyrośnięcia na około 15 – 20 minut.
Margarynę rozpuścić.
Mąkę przesiać do miski, dodać pozostały cukier, cukier waniliowy, rodzynki i otartą skórkę z cytryny – wymieszać suche składniki.
Następnie dodać wyrośnięte drożdże, roztrzepane jajko i żółtka oraz rozpuszczoną i przestudzoną margarynę.
Całość wyrobić na gładką masę, podsypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę – ciasto ma podwoić swoją objętość.
Po tym czasie krótko je przerobić i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką formy. Ponownie odstawić do podrośnięcia – na 20 minut.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 - 45 minut.
Po wystudzeniu babkę udekorować lukrem – białka ubić z dodatkiem cukru pudru i soku z cytryny.