Wielkanocna baba drożdżowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Babka

  • mąka tortowa

    3 szklanki
  • margaryna

    60 g
  • mleko

    1/2 szklanki
  • cukier

    1/2 szklanki
  • żółtko jajek

    2
  • jajko

    2 sztuki
  • drożdże świeże

    30 g
  • rodzynki

    70 g
  • wódka

    1/2 szklanki
  • cukier waniliowy

    1 torebka
  • skórka z cytryny

Lukier

  • sok z cytryny

  • białko

    2
  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rodzynki zalać wódką, odstawić na 2 godziny, przecedzić i osuszyć.
Przygotować zaczyn: drożdże, 3 łyżeczki cukru, 6 łyżeczek mąki rozrobić dokładnie w lekko ogrzanym mleku i odstawić do wyrośnięcia na około 15 – 20 minut.
Margarynę rozpuścić.
Mąkę przesiać do miski, dodać pozostały cukier, cukier waniliowy, rodzynki i otartą skórkę z cytryny – wymieszać suche składniki.
Następnie dodać wyrośnięte drożdże, roztrzepane jajko i żółtka oraz rozpuszczoną i przestudzoną margarynę.
Całość wyrobić na gładką masę, podsypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę – ciasto ma podwoić swoją objętość.
Po tym czasie krótko je przerobić i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką formy. Ponownie odstawić do podrośnięcia – na 20 minut.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 - 45 minut.
Po wystudzeniu babkę udekorować lukrem – białka ubić z dodatkiem cukru pudru i soku z cytryny.
Violcia
Na polewę zużywamy tyle cukru pudru ile przyjmie sok z cytryny i białka. Do upieczenia babki użyłam formy z kominem do babek o pojemności około 1,6 l.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
[email protected] 04.04.2017 21:15
Wygląda pysznie
IZABELA29 03.04.2017 09:07
Świetna babeczka
ben-ka 22.03.2015 08:58
Ależ babka, przepiękna!!!
iziona 21.03.2015 18:04
Skotka ma rację brak słów :) piękna :)
pestka 21.03.2015 16:24
piękna babka i z pewnością bardzo smaczna
Skotka 21.03.2015 16:20
Pyszna babka:) A ten lukier......brakuje słowa na określenie jego piękna:)))
Aleksandra/Olcia 21.03.2015 13:54
piękny lukier
monikaT83 21.03.2015 12:15
ale piękna babeczka:)
kasiaw 21.03.2015 11:55
idealna na Wielkanoc
kloruś 21.03.2015 11:17
wygląda fantastycznie!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat