Wielkanocna baba drożdżowa

Wielkanocna baba drożdżowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Babka

  • mąka tortowa

    3 szklanki
  • margaryna

    60 g
  • mleko

    1/2 szklanki
  • cukier

    1/2 szklanki
  • żółtka

    2
  • jajka

    2 sztuki
  • drożdże świeże

    30 g
  • rodzynki

    70 g
  • wódka

    1/2 szklanki
  • cukier waniliowy

    1 torebka
  • skórka z cytryny

Lukier

  • sok z cytryny

  • białka

    2
  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Rodzynki zalać wódką, odstawić na 2 godziny, przecedzić i osuszyć.
Przygotować zaczyn: drożdże, 3 łyżeczki cukru, 6 łyżeczek mąki rozrobić dokładnie w lekko ogrzanym mleku i odstawić do wyrośnięcia na około 15 – 20 minut.
Margarynę rozpuścić.
Mąkę przesiać do miski, dodać pozostały cukier, cukier waniliowy, rodzynki i otartą skórkę z cytryny – wymieszać suche składniki.
Następnie dodać wyrośnięte drożdże, roztrzepane jajko i żółtka oraz rozpuszczoną i przestudzoną margarynę.
Całość wyrobić na gładką masę, podsypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę – ciasto ma podwoić swoją objętość.
Po tym czasie krótko je przerobić i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką formy. Ponownie odstawić do podrośnięcia – na 20 minut.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 - 45 minut.
Po wystudzeniu babkę udekorować lukrem – białka ubić z dodatkiem cukru pudru i soku z cytryny.
Violcia
Na polewę zużywamy tyle cukru pudru ile przyjmie sok z cytryny i białka. Do upieczenia babki użyłam formy z kominem do babek o pojemności około 1,6 l.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

[email protected]

04.04.2017 21:15
Wygląda pysznie

IZABELA29

03.04.2017 09:07
Świetna babeczka

ben-ka

22.03.2015 08:58
Ależ babka, przepiękna!!!

iziona

21.03.2015 18:04
Skotka ma rację brak słów :) piękna :)

pestka

21.03.2015 16:24
piękna babka i z pewnością bardzo smaczna

Skotka

21.03.2015 16:20
Pyszna babka:) A ten lukier......brakuje słowa na określenie jego piękna:)))

Aleksandra/Olcia

21.03.2015 13:54
piękny lukier

monikaT83

21.03.2015 12:15
ale piękna babeczka:)

kasiaw

21.03.2015 11:55
idealna na Wielkanoc

kloruś

21.03.2015 11:17
wygląda fantastycznie!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat