Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najnowsze przepisy Michela Morana. SPRAWDŹ

Wielkanocna baba drożdżowa

5.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Babka

mąka tortowa
3 szklanki
margaryna
60 g
mleko
1/2 szklanki
cukier
1/2 szklanki
żółtko jajek
2
jajko
2 sztuki
drożdże świeże
30 g
rodzynki
70 g
wódka
1/2 szklanki
cukier waniliowy
1 torebka
Sklep Prymat
skórka z cytryny

Lukier

sok z cytryny
białko
2
cukier puder

Porada

Na polewę zużywamy tyle cukru pudru ile przyjmie sok z cytryny i białka. Do upieczenia babki użyłam formy z kominem do babek o pojemności około 1,6 l.

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanocna baba drożdżowa

Rodzynki zalać wódką, odstawić na 2 godziny, przecedzić i osuszyć.
Przygotować zaczyn: drożdże, 3 łyżeczki cukru, 6 łyżeczek mąki rozrobić dokładnie w lekko ogrzanym mleku i odstawić do wyrośnięcia na około 15 – 20 minut.
Margarynę rozpuścić.
Mąkę przesiać do miski, dodać pozostały cukier, cukier waniliowy, rodzynki i otartą skórkę z cytryny – wymieszać suche składniki.
Następnie dodać wyrośnięte drożdże, roztrzepane jajko i żółtka oraz rozpuszczoną i przestudzoną margarynę.
Całość wyrobić na gładką masę, podsypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę – ciasto ma podwoić swoją objętość.
Po tym czasie krótko je przerobić i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką formy. Ponownie odstawić do podrośnięcia – na 20 minut.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 - 45 minut.
Po wystudzeniu babkę udekorować lukrem – białka ubić z dodatkiem cukru pudru i soku z cytryny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

edytazaw89@wp 04.04.2017 21:15
Wygląda pysznie
IZABELA29 03.04.2017 09:07
Świetna babeczka
ben-ka 22.03.2015 08:58
Ależ babka, przepiękna!!!
iziona 21.03.2015 18:04
Skotka ma rację brak słów :) piękna :)
pestka 21.03.2015 16:24
piękna babka i z pewnością bardzo smaczna
Skotka 21.03.2015 16:20
Pyszna babka:) A ten lukier......brakuje słowa na określenie jego piękna:)))
Aleksandra/Olcia 21.03.2015 13:54
piękny lukier
monikaT83 21.03.2015 12:15
ale piękna babeczka:)
kasiaw 21.03.2015 11:55
idealna na Wielkanoc
kloruś 21.03.2015 11:17
wygląda fantastycznie!
Mancia w kuchni 21.03.2015 11:06
na Wielkanoc - ekstra ;)
Krystyna32 21.03.2015 10:43
wygląda pysznie
Edith85 21.03.2015 10:31
zapachniało świętami :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak