Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki:
-
bulion warzywny
1 litr -
cukinia
200 gramów -
kalafior
200 gramów -
cebula czerwona
1 sztuka -
por (biała część)
ok. 8 cm. -
śmietana 18 proc
ok. 100 ml. (do zup i sosów) -
Koperek suszony Prymat
1 łyżka -
sól i pieprz
do smaku -
masło
1 łyżka
Grzanki:
-
czosnek
3 ząbki -
chleb razowy
2 kromki -
oliwa
2 łyżki
Mięso:
-
filet z kurczaka
2 sztuki -
sól
1/2 sztuki -
Czosnek suszony Prymat
1/2 łyżeczki -
Pieprz czarny mielony Prymat
1 szczypta -
Zioła prowansalskie suszone Prymat
1 łyżka -
olej
2 łyżki
Przepis i sposób przygotowania KREM CUKINIOWO KALAFIOROWY
Cukinię obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle. Dodać cukinię i chwilę smażyć. Do garnka wlać bulion, wrzucić różyczki kalafiora i posiekanego pora. Dodać cukinię i gotować pod przykryciem tak długo, aż kalafior całkowicie zmięknie (najlepiej ok. 20-25 min.). Na koniec zmiksować zupę blenderem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i koperkiem. Dodać śmietanę. Chleb pokroić na kwadraciki. Polać oliwą i dodać przeciśnięty czosnek przez praskę. Natrzeć. Rozgrzać patelnię i podsmażyć grzanki.
Filety umyć, osuszyć i przeciąć wzdłuż długiego boku na pół. Doprawić z każdej strony solą, pieprzem, czosnkiem i ziołami. Natrzeć olejem. U grillować na mocno rozgrzanej patelni. Pokroić w cienkie paski. Gdy zupę nalejemy na talerz udekorować grzankami i plastrami fileta.
Komentarze (12)
Załaduj więcej komentarzy (2)