Wielkanoc: Pieczona cielęcina w tymianku z bakaliami podana z sałatką z jajka, szczypiorku i chrzanu

Wielkanoc: Pieczona cielęcina w tymianku z bakaliami podana z sałatką z jajka, szczypiorku i chrzanu

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • udziec cielęcy

    800 g

Marynata

  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • miód

    2 łyżki
  • owoce suszone

    100 g

Sałatka jajeczna

  • jajka

    4 szt. (ugotowane, kostka)
  • szalotka

    2 szt. (posiekane)
  • szczypiorek

    kilka gałązek (posiekany)
  • majonez

    1 łyżka
  • chrzan tarty

    1 łyżka
  • sól morska

  • pieprz ziołowy

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Umyte, oczyszczone i osuszone mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym, dokładnie zamarynować w oleju, miodzie i przyprawach, a następnie obłożyć suszonymi owocami. Naczynie przykryć i odstawić do lodówki na około 8 godzin. Tak przygotowaną cielęcinę piec przez około godzinę w temperaturze 180 C.
Przygotować sałatkę jajeczną, łącząc wszystkie jej składniki i doprawiając do smaku.
Gotową cielęcinę wyjąć z piekarnika i pokroić w plastry. Serwować z suszonymi owocami i sałatką jajeczną.
Doradca Smaku
Do przepisu proponujemy użyć mieszanki suszonych owoców składającej się z: moreli, fig, jabłek i żurawiny.

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

marcia7

16.04.2014 21:54
pyszne mięsko

IwonaDD

11.04.2014 11:02
wygląda wspaniale

Magula

11.04.2014 08:39
Mniam Doradca zaszalał ze Świątecznymi przepisami

Lidzia

10.04.2014 16:41
Nie ma jak cielęcinka.

Krzysztof15

10.04.2014 15:30
musi byc bardzo smaczna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat