Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanoc: Pieczona cielęcina w tymianku z bakaliami podana z sałatką z jajka, szczypiorku i chrzanu
Umyte, oczyszczone i osuszone mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Dokładnie zamarynować w oleju, miodzie i przyprawach, a następnie obłożyć suszonymi owocami. Naczynie przykryć i odstawić do lodówki na około 8 godzin. Tak przygotowaną cielęcinę piec przez około godzinę w temperaturze 180 C.
Przygotować wszystkie składniki na sałatkę. Jajka ugotować na twardo. Cebulę obrać i posiekać. Szczypiorek umyć i również posiekać. Do miski włożyć wszystkie składniki na sałatkę, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Gotową cielęcinę wyjąć z piekarnika i pokroić w plastry. Serwować z suszonymi owocami i sałatką jajeczną.