Wielkanoc: Pieczona cielęcina w tymianku z bakaliami podana z sałatką z jajka, szczypiorku i chrzanu

Wielkanoc: Pieczona cielęcina w tymianku z bakaliami podana z sałatką z jajka, szczypiorku i chrzanu

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • udziec cielęcy

    800 g

Marynata

  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • miód

    2 łyżki
  • owoce suszone

    100 gramów
  • Tymianek suszony Prymat

    1 łyżka

Sałatka jajeczna:

  • jajko

    4 sztuki
  • szalotka

    2 sztuki
  • szczypiorek

    kilka gałązek
  • majonez

    1 łyżka
  • chrzan tarty

    1 łyżka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Pieprz ziołowy mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Wielkanoc: Pieczona cielęcina w tymianku z bakaliami podana z sałatką z jajka, szczypiorku i chrzanu

Umyte, oczyszczone i osuszone mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Dokładnie zamarynować w oleju, miodzie i przyprawach, a następnie obłożyć suszonymi owocami. Naczynie przykryć i odstawić do lodówki na około 8 godzin. Tak przygotowaną cielęcinę piec przez około godzinę w temperaturze 180 C.

Przygotować wszystkie składniki na sałatkę. Jajka ugotować na twardo. Cebulę obrać i posiekać. Szczypiorek umyć i również posiekać. Do miski włożyć wszystkie składniki na sałatkę, doprawić do smaku solą i pieprzem. 

Gotową cielęcinę wyjąć z piekarnika i pokroić w plastry. Serwować z suszonymi owocami i sałatką jajeczną.

Doradca Smaku
Do przepisu proponujemy użyć mieszanki suszonych owoców składającej się z: moreli, fig, jabłek i żurawiny.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

marcia7 16.04.2014 21:54
pyszne mięsko
IwonaDD 11.04.2014 11:02
wygląda wspaniale
Magula 11.04.2014 08:39
Mniam Doradca zaszalał ze Świątecznymi przepisami
Lidzia 10.04.2014 16:41
Nie ma jak cielęcinka.
Krzysztof15 10.04.2014 15:30
musi byc bardzo smaczna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat