Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
gniazda
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Lista składników
-
udziec cielęcy
800 g
Marynata
-
olej rzepakowy
2 łyżki -
miód
2 łyżki -
owoce suszone
100 gramów -
Tymianek suszony Prymat
1 łyżka
Sałatka jajeczna:
-
jajko
4 sztuki -
szalotka
2 sztuki -
szczypiorek
kilka gałązek -
majonez
1 łyżka -
chrzan tarty
1 łyżka -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku -
Pieprz ziołowy mielony Prymat
do smaku
Przepis i sposób przygotowania Wielkanoc: Pieczona cielęcina w tymianku z bakaliami podana z sałatką z jajka, szczypiorku i chrzanu
Umyte, oczyszczone i osuszone mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Dokładnie zamarynować w oleju, miodzie i przyprawach, a następnie obłożyć suszonymi owocami. Naczynie przykryć i odstawić do lodówki na około 8 godzin. Tak przygotowaną cielęcinę piec przez około godzinę w temperaturze 180 C.
Przygotować wszystkie składniki na sałatkę. Jajka ugotować na twardo. Cebulę obrać i posiekać. Szczypiorek umyć i również posiekać. Do miski włożyć wszystkie składniki na sałatkę, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Gotową cielęcinę wyjąć z piekarnika i pokroić w plastry. Serwować z suszonymi owocami i sałatką jajeczną.
Do przepisu proponujemy użyć mieszanki suszonych owoców składającej się z: moreli, fig, jabłek i żurawiny.![]()
Komentarze (5)