Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Na sałatkę:
-
olej rzepakowy
50 mililitrów -
sos sojowy
30 mililitrów -
miód
30 mililitrów -
piersi z kurczaka
2 sztuki -
boczek wędzony
150 gramów -
pomidory
2 sztuki -
awokado
1 sztuka -
sok z cytryny
z 1/2 owocu -
jajka ugotowane na twardo
2 sztuki -
ser pleśniowy
150 gramów -
sałata rzymska
10-15 liści -
szczypiorek
1 pęczek
Sos vinaigrette:
-
oliwa
50 mililitrów -
ocet winny
30 mililitrów -
sos worcestershire
50 mililitrów -
Musztarda miodowa Prymat
2-3 łyżeczki -
sok z cytryny
z 1/2 owocu -
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
szczypta -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
czosnek
1 ząbek
Do smaku:
-
Papryka wędzona słodka mielona Prymat
Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku X: Sałatka Cobb, odc. 34
W misce mieszamy olej, sos sojowy, miód, doprawiamy papryką wędzoną i mieszamy. Pierś kurczaka nacinamy w poprzek i marynujemy. Plastry boczku układamy w brytfance wyłożonej papierem do pieczenia. Naczynie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 15–20 minut.
Sos vinaigrette:
W słoiku umieszczamy oliwę, ocet winny, sos worcester, musztardę miodową, wyciskamy sok z cytryny. Doprawiamy pieprzem chili cayenne, solą morską, siekamy ząbek czosnku i dodajemy do sosu. Zamykamy wieko słoika i dokładnie mieszamy.
Po upływie 20 minut boczek wykładamy.
Z pomidorów wycinamy miąższ i kroimy w ósemki. Awokado kroimy na pół, skrapiamy sokiem z cytryny i wydrążamy. Jajka i ser kroimy w kostkę. Kurczaka wyciągamy z marynaty i smażymy na rozgrzanej patelni z dwóch stron. Sałatę rzymską układamy na talerzu (każdy listek osobno). Liście polewamy częścią sosu winegret.
Na sałatkę układamy ser pleśniowy, kolejno obok siebie: jajka, awokado, zostawiamy miejsce na kurczaka i kładziemy pomidory. Kurczaka wykładamy z patelni, kroimy w plastry i kładziemy na sałacie między pomidorami a awokado. Sałatkę skrapiamy sosem winegret. Na wierzch układamy boczek. Szczypiorek siekamy i posypujemy jajka oraz pomidory.
Żeby pestki cytryny nie znalazły się w sosie, należy wyciskać sok przez palce – wówczas ewentualne pestki pozostaną na dłoni. Żeby awokado nie ściemniało, należy miąższ polać sokiem z cytryny.![]()
Komentarze (0)