Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku X: Sałatka Cobb, odc. 34

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(123)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Zróbcie, pochodzącą z kuchni amerykańskiej, pyszną sałatkę Cobb. W sałatce znajdziecie soczysty filet z kurczaka, chrupiący boczek, ser pleśniowy, awokado, jajka,a to wszystko połączone pysznym sosem. Próbujcie!

Składniki:

Na sałatkę:

olej rzepakowy 50 mililitrów
sos sojowy 30 mililitrów
miód 30 mililitrów
piersi z kurczaka 2 sztuki
boczek wędzony 150 gramów
pomidory 2 sztuki
awokado 1 sztuka
sok z cytryny z 1/2 owocu
jajka ugotowane na twardo 2 sztuki
ser pleśniowy 150 gramów
sałata rzymska 10-15 liści
szczypiorek 1 pęczek

Sos vinaigrette:

oliwa 50 mililitrów
ocet winny 30 mililitrów
sos worcestershire 50 mililitrów
Musztarda miodowa Prymat 2-3 łyżeczki
sok z cytryny z 1/2 owocu
Chili pieprz cayenne mielone Prymat szczypta
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
czosnek 1 ząbek

Do smaku:

Papryka wędzona słodka mielona Prymat

Porada

Żeby pestki cytryny nie znalazły się w sosie, należy wyciskać sok przez palce – wówczas ewentualne pestki pozostaną na dłoni. Żeby awokado nie ściemniało, należy miąższ polać sokiem z cytryny.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku X: Sałatka Cobb, odc. 34

W misce mieszamy olej, sos sojowy, miód, doprawiamy papryką wędzoną i mieszamy. Pierś kurczaka nacinamy w poprzek i marynujemy. Plastry boczku układamy w brytfance wyłożonej papierem do pieczenia. Naczynie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 15–20 minut.

Sos vinaigrette:

W słoiku umieszczamy oliwę, ocet winny, sos worcester, musztardę miodową, wyciskamy sok z cytryny. Doprawiamy pieprzem chili cayenne, solą morską, siekamy ząbek czosnku i dodajemy do sosu. Zamykamy wieko słoika i dokładnie mieszamy.

Po upływie 20 minut boczek wykładamy.

Z pomidorów wycinamy miąższ i kroimy w ósemki. Awokado kroimy na pół, skrapiamy sokiem z cytryny i wydrążamy. Jajka i ser kroimy w kostkę. Kurczaka wyciągamy z marynaty i smażymy na rozgrzanej patelni z dwóch stron. Sałatę rzymską układamy na talerzu (każdy listek osobno). Liście polewamy częścią sosu winegret.

Na sałatkę układamy ser pleśniowy, kolejno obok siebie: jajka, awokado, zostawiamy miejsce na kurczaka i kładziemy pomidory. Kurczaka wykładamy z patelni, kroimy w plastry i kładziemy na sałacie między pomidorami a awokado. Sałatkę skrapiamy sosem winegret. Na wierzch układamy boczek. Szczypiorek siekamy i posypujemy jajka oraz pomidory.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak