Doradca Smaku X: Sałatka Cobb, odc. 34

odc. 34 Doradca Smaku

Doradca Smaku X: Sałatka Cobb, odc. 34

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Zróbcie, pochodzącą z kuchni amerykańskiej, pyszną sałatkę Cobb. W sałatce znajdziecie soczysty filet z kurczaka, chrupiący boczek, ser pleśniowy, awokado, jajka,a to wszystko połączone pysznym sosem. Próbujcie!

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na sałatkę:

  • olej rzepakowy

    50 mililitrów
  • sos sojowy

    30 mililitrów
  • miód

    30 mililitrów
  • piersi z kurczaka

    2 sztuki
  • boczek wędzony

    150 gramów
  • pomidory

    2 sztuki
  • awokado

    1 sztuka
  • sok z cytryny

    z 1/2 owocu
  • jajka ugotowane na twardo

    2 sztuki
  • ser pleśniowy

    150 gramów
  • sałata rzymska

    10-15 liści
  • szczypiorek

    1 pęczek

Sos vinaigrette:

  • oliwa

    50 mililitrów
  • ocet winny

    30 mililitrów
  • sos worcestershire

    50 mililitrów
  • Musztarda miodowa Prymat

    2-3 łyżeczki
  • sok z cytryny

    z 1/2 owocu
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    szczypta
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • czosnek

    1 ząbek

Do smaku:

  • Papryka wędzona słodka mielona Prymat

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku X: Sałatka Cobb, odc. 34

W misce mieszamy olej, sos sojowy, miód, doprawiamy papryką wędzoną i mieszamy. Pierś kurczaka nacinamy w poprzek i marynujemy. Plastry boczku układamy w brytfance wyłożonej papierem do pieczenia. Naczynie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 15–20 minut.

Sos vinaigrette:

W słoiku umieszczamy oliwę, ocet winny, sos worcester, musztardę miodową, wyciskamy sok z cytryny. Doprawiamy pieprzem chili cayenne, solą morską, siekamy ząbek czosnku i dodajemy do sosu. Zamykamy wieko słoika i dokładnie mieszamy.

Po upływie 20 minut boczek wykładamy.

Z pomidorów wycinamy miąższ i kroimy w ósemki. Awokado kroimy na pół, skrapiamy sokiem z cytryny i wydrążamy. Jajka i ser kroimy w kostkę. Kurczaka wyciągamy z marynaty i smażymy na rozgrzanej patelni z dwóch stron. Sałatę rzymską układamy na talerzu (każdy listek osobno). Liście polewamy częścią sosu winegret.

Na sałatkę układamy ser pleśniowy, kolejno obok siebie: jajka, awokado, zostawiamy miejsce na kurczaka i kładziemy pomidory. Kurczaka wykładamy z patelni, kroimy w plastry i kładziemy na sałacie między pomidorami a awokado. Sałatkę skrapiamy sosem winegret. Na wierzch układamy boczek. Szczypiorek siekamy i posypujemy jajka oraz pomidory.

 

Doradca Smaku
Żeby pestki cytryny nie znalazły się w sosie, należy wyciskać sok przez palce – wówczas ewentualne pestki pozostaną na dłoni. Żeby awokado nie ściemniało, należy miąższ polać sokiem z cytryny.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat