Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku X: Sałatka Cobb, odc. 34
W misce mieszamy olej, sos sojowy, miód, doprawiamy papryką wędzoną i mieszamy. Pierś kurczaka nacinamy w poprzek i marynujemy. Plastry boczku układamy w brytfance wyłożonej papierem do pieczenia. Naczynie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 15–20 minut.
Sos vinaigrette:
W słoiku umieszczamy oliwę, ocet winny, sos worcester, musztardę miodową, wyciskamy sok z cytryny. Doprawiamy pieprzem chili cayenne, solą morską, siekamy ząbek czosnku i dodajemy do sosu. Zamykamy wieko słoika i dokładnie mieszamy.
Po upływie 20 minut boczek wykładamy.
Z pomidorów wycinamy miąższ i kroimy w ósemki. Awokado kroimy na pół, skrapiamy sokiem z cytryny i wydrążamy. Jajka i ser kroimy w kostkę. Kurczaka wyciągamy z marynaty i smażymy na rozgrzanej patelni z dwóch stron. Sałatę rzymską układamy na talerzu (każdy listek osobno). Liście polewamy częścią sosu winegret.
Na sałatkę układamy ser pleśniowy, kolejno obok siebie: jajka, awokado, zostawiamy miejsce na kurczaka i kładziemy pomidory. Kurczaka wykładamy z patelni, kroimy w plastry i kładziemy na sałacie między pomidorami a awokado. Sałatkę skrapiamy sosem winegret. Na wierzch układamy boczek. Szczypiorek siekamy i posypujemy jajka oraz pomidory.