Wielkanoc: Mazurek czekoladowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka tortowa

    350 g
  • cukier puder

    50 g
  • schłodzone masło

    200 g
  • kwaśna śmietana

    2 łyżki
  • szczpta soli

    1
  • żółtka

    2
  • cynamon Prymat

    1/2 łyżeczki
  • gałka muszkatołowa mielona

    1/2 łyżeczki

Krem

  • czekolada gorzka

    125 g
  • czekolada mleczna

    125 g
  • serek mascarpone

    400 g
  • masło

    1 łyżka
  • śmietana kremówka

    50 ml

Dodatkowo

  • dżem wiśniowy

    1 słoik
  • POSYPKA

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie ciasta:
Ze wszystkich składników na ciasto zagnieść ciasto. Uformować z niego kulę, owinąć w folię i schować na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkować cienko ciasto i przełożyć je do prostokątnej formy (spód formy wyłożyć papierem do pieczenia). Ciasto ponownie stawić do lodówki, tym razem na 30 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni, ciasto ponakłuwać w kilku miejscach widelcem, piec przez ok. 15-20 minut. Wyjąć i wystudzić. Zimne ciasto można wyjąć z formy.
Przygotowanie kremu czekoladowego:
W kąpieli wodnej rozpuścić obie czekolady z dodatkiem masła i śmietanki. Gdy czekolada lekko przestygnie połączyć ją z mascarpone i zmiksować na gładki krem. Dżem wiśniowy rozsmarować na wystudzonym spodzie ciasta. Następnie wyłożyć krem czekoladowy, wyrównać i schować na kilka minut do lodówki. Na jeszcze miękkim kremie poukładać dekoracje. Włożyć do lodówki do stężenia kremu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
PaulinaPP 17.04.2019 11:59
Na jaka wielkosc blachy jest ten mazurek?
Bożena Matuszczyk 01.04.2018 23:08
Super mazurek ależ musiał smakować. Moje smaki - PYCHOTKA.
KORAL 12.04.2017 20:36
Super mazurek:)
IZABELA29 12.04.2017 16:15
uwielbiam :)
cukiereczek 09.04.2017 19:55
taka słodycz, oj Boskie
Pola_kuchniaupoli 08.04.2017 08:45
pychotka :)
2milutka 03.04.2017 14:52
Bombowy :)
Maryinnarnia 29.03.2017 20:45
Będzie mój ulubiony ! <3
Edita 27.03.2017 13:16
ale pysznie wyglada
Wiktoria29 22.03.2017 09:54
zjadłabym, mmmmm.....

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat