Wielkanoc: Mazurek czekoladowy

Wielkanoc: Mazurek czekoladowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka tortowa

    350 g
  • cukier puder

    50 g
  • schłodzone masło

    200 g
  • kwaśna śmietana

    2 łyżki
  • szczpta soli

    1
  • żółtka

    2
  • cynamon Prymat

    1/2 łyżeczki
  • gałka muszkatołowa mielona

    1/2 łyżeczki

Krem

  • czekolada gorzka

    125 g
  • czekolada mleczna

    125 g
  • serek mascarpone

    400 g
  • masło

    1 łyżka
  • śmietana kremówka

    50 ml

Dodatkowo

  • dżem wiśniowy

    1 słoik
  • POSYPKA

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Przygotowanie ciasta:
Ze wszystkich składników na ciasto zagnieść ciasto. Uformować z niego kulę, owinąć w folię i schować na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkować cienko ciasto i przełożyć je do prostokątnej formy (spód formy wyłożyć papierem do pieczenia). Ciasto ponownie stawić do lodówki, tym razem na 30 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni, ciasto ponakłuwać w kilku miejscach widelcem, piec przez ok. 15-20 minut. Wyjąć i wystudzić. Zimne ciasto można wyjąć z formy.
Przygotowanie kremu czekoladowego:
W kąpieli wodnej rozpuścić obie czekolady z dodatkiem masła i śmietanki. Gdy czekolada lekko przestygnie połączyć ją z mascarpone i zmiksować na gładki krem. Dżem wiśniowy rozsmarować na wystudzonym spodzie ciasta. Następnie wyłożyć krem czekoladowy, wyrównać i schować na kilka minut do lodówki. Na jeszcze miękkim kremie poukładać dekoracje. Włożyć do lodówki do stężenia kremu.

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

PaulinaPP

17.04.2019 11:59
Na jaka wielkosc blachy jest ten mazurek?

Bożena Matuszczyk

01.04.2018 23:08
Super mazurek ależ musiał smakować. Moje smaki - PYCHOTKA.

KORAL

12.04.2017 20:36
Super mazurek:)

IZABELA29

12.04.2017 16:15
uwielbiam :)

cukiereczek

09.04.2017 19:55
taka słodycz, oj Boskie

Pola_kuchniaupoli

08.04.2017 08:45
pychotka :)

2milutka

03.04.2017 14:52
Bombowy :)

Maryinnarnia

29.03.2017 20:45
Będzie mój ulubiony ! <3

Edita

27.03.2017 13:16
ale pysznie wyglada

Wiktoria29

22.03.2017 09:54
zjadłabym, mmmmm.....

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat