Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wiejskie ogórki małosolne

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki 3 kg
baldachimy kopru 5 szt
liście czarnej porzeczki 15 szt
liście chrzanu 3 szt
liście dębu 6 szt
czosnek 1 główka
woda 1 litr
sól 1 czubata łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Wiejskie ogórki małosolne

Młode ogórki myjemy i obcinamy ogonki.Na dnie garnka kamionkowego układamy koper, liście czarnej porzeczki, chrzanu a następnie układamy ogórki. Pomiędzy kolejnymi warstwami ogórków układamy obrane ząbki czosnku. Na wierzchu kładziemy liście dębowe. Wodę zagotowujemy z solą i gorącą zalewą napełniamy naczynie. Na wierzchu kładziemy płaskie naczynie np. talerz i obciążamy je /np. kładziemy na nim słoik z wodą/ aby lekko przygniatało ogórki aby były całkowicie pod zalewą.W zależności od tego w jakiej temperaturze będziemy przechowywać naczynie ogórki będą gotowe na 3-5 dzień.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lemon 28.12.2012 09:17
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak