Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wiejskie kluchy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemiaki 1,5 kg
mąka 150 gram
jajko 1 szt
sól, pieprz
woda
twaróg 300 gram
boczek 500 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Wiejskie kluchy

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce jak na placki ziemniaczane. Startą masę odsączyć z wody Do odciśniętych ziemniaków dodać jajka, mąkę pszenna, sól i pieprz . Wszystko razem wymieszać . Deseczkę polać wrzątkiem czyli gotująca woda Dopiero wtedy nałożyć ciasto na nią. Na wrząca osolona wodę wrzucać łyżką kluski, po wypłynięciu gotować ok 4 min . odcedzamy wkładamy do miski . Jak ugotujemy wszystko już całe ciasto wtedy odcedzamy i wkładamy do miski kostkę twarogu rozkruszamy na kluski . Boczek wysmażony z którego zrobiły nam się skwarki również trafia do miski z kluskami i twarogiem mieszamy delikatnie polewamy tłuszczem ze skwarek dalej mieszamy i podajemy starcza dla 5 osobowej rodziny :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pawlito 03.03.2014 09:08
bardzo takie lubię
rjustysia 15.09.2013 18:12
Takie właśnie jedzenie uwielbiam! Zwykłe kluski, a takie pyszne :)
treonina 10.10.2011 14:15
świetne, nigdy takich nie jadłam - lubię jak są zdjęcia, bo wtedy widać, że ktoś to na prawdę zrobił i spróbował :-)
Jolanta_P-S 19.08.2011 21:00
Pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak